250 deelnemers voor 'Week van de netheid' van 16 t/m 25 maart

14
maart
2024
Mooimakers

Van 16 tot en met 25 maart ’24 is het de ‘Week van de netheid’. Een hele week lang wordt in Tienen het zwerfafval verzameld met de hulp van de inwoners, scholen en verenigingen. Ook de stadsdiensten steken de handen flink uit de mouwen. De stad neemt dit jaar ook een tweede veegwagen in gebruik en investeert in een bijkomende verplaatsbare camera.

“Tijdens de ‘Week van de netheid’ wordt de problematiek van het zwerfafval onder de aandacht gebracht. De stad Tienen lanceerde een oproep naar de inwoners, scholen en verenigingen om in één week tijd de stad vrij van zwerfafval te maken. Het resulteerde in een 250-tal vrijwilligers die mee de handen uit de mouwen zullen steken.“De stadsdiensten zelf gaan nog een stapje verder om het stadscentrum en de deelgemeenten lentefris te maken”, vertelt schepen van duurzaamheid Liesbeth Vanderloock. “Een hele week lang gaan de ploegen van de technische ondersteunende dienst gezamenlijk op verschillende locaties aan de slag. Hierbij ruimen ze het zwerfvuil op, vegen ze de straten en poetsen ze het straatmeubilair. Waar nodig worden de slikkers gereinigd en worden nieuwe straatnaambordjes opgehangen. Met deze aanpak willen we de ‘Week van de netheid’ nog meer zichtbaar maken.” 

In 2023 kreeg het centraal meldpunt 3.259 meldingen in verband met zwerfafval, sluikstort en foutief aangeboden afval voor ophaling. Een hele klus voor het team openbare netheid om die allemaal op te volgen. Daar schakelt de stad ook een versnelling hoger op het vlak van handhaving.

“Sinds maart vorig jaar maken we gebruik van een verplaatsbare camera voor toezicht bij de glasbollen”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. “Vorig jaar werden er 170 dossiers opgestart, waarvan 31 op basis van camerabeelden. De overtreders betalen voor de opruiming en krijgen een GAS-boete. Zo werden er in 2023 voor 17.910 euro GAS-boetes opgelegd en bedroeg de opruimingskost nog eens 20.205 euro. Dit jaar investeren we in een tweede verplaatsbare camera."

De stad heeft ook een tweede veegwagen aangekocht. Het toestel wordt nog voor de zomer in gebruik genomen en zal ingezet worden bij het vegen van straten en pleinen, het opzuigen van klein straatafval en voor onkruidbestrijding.

Contact