Kids-ID

Kids-idDe kids-ID is een elektronische identiteitskaart voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. De kaart is een geldig reisdocument in de meeste Europese landen. Net als de elektronische identiteitskaart bevat de kids-ID een elektronische chip en wordt er een geheime code bij afgeleverd. De kaart is drie jaar geldig.

Op alle kaarten wordt een centraal telefoonnummer vermeld dat 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 toegankelijk is. Naar dit nummer (078 150 350) kan gebeld worden wanneer het kind een probleem heeft of in gevaar verkeert. Via de website www.halloouders.be of via het nummer 078 15 03 50 kunnen ze zeven telefoonnummers aan het centrale nummer laten koppelen van personen die in geval van nood verwittigd moeten wowrden. Als er niemand antwoordt, wordt de oproep automatisch doorgegeven aan het noodnummer van Child Focus.

Voorwaarden

  • Het kind moet de  Belgische nationaliteit hebben.
  • Het kind moet jonger zijn dan 12 jaar.

Procedure

Voor de aanvraag van een kids-ID komt één van de ouders samen met het kind langs bij de dienst burgerzaken. Hiervoor dien je een afspraak te maken. Binnen de 2 tot 3 weken krijg je per post thuis de pin- en pukcodes toegestuurd. 

Met de codes haal je de kids-ID op aan de snelbalie in het stadhuis (hiervoor heb je geen afspraak nodig!). Bij een vernieuwing van een kids-ID moet je de vorige kids-ID of het attest van verlies of diefstal meebrengen (te bekomen bij de politie). Het kind moet bij de afhaling van de kaart niet meer aanwezig zijn.

Wanneer je de PIN- en PUK-codes van je Kids-ID niet ontvangen hebt, kan je bij de dienst burgerzaken gratis een herafdruk vragen. Als je ze echter niet meer terugvindt nadat  je kaart al geactiveerd is, kan je tegen betaling een duplicaat vragen van je PIN- en PUK-code.

Meebrengen

1 recente pasfoto met witte achtergrond. Je vindt meer info over de kwaliteitseisen van deze foto op www.tienen.be/voorschriften-pasfoto. In het stadhuis is een fotocabine aanwezig (niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar).

Bedrag

  • Gewone procedure: 12,70 euro
  • Spoedprocedure (dag + 1): 135 euro
  • Spoedprocedure met levering bij FOD Binnenlandse Zaken: 171,90 euro
Maak een afspraak

Contact