Zwerfvuil

ZwerfvuilJe loopt gezellig door de stad en wat zie je? Een platgereden drankblikje op straat, een plastic flesje in een bloembak, sigarettenpeuken in de goot, de verpakking van een broodje op de stoep … Je wandelt heerlijk door de velden en wat zie je? Een verpakking van een snack en een blikje in de berm, een plastic zakje (al dan niet gevuld met hondenpoep) in de struiken, een stuk isomo in de gracht …

Zwerfvuil noemen we dat. Eigenlijk een vreemde naam, want dat vuil zwerft natuurlijk niet uit vrije wil rond. Oké, er kan al eens iets per ongeluk uit je handen waaien of van de camion vallen. Maar de meeste blikjes, flesjes, verpakkingen en andere rommel worden heel bewust door iemand achtergelaten. Waarom? Oh, gewoon uit luiheid (ik ga dat toch niet helemaal weer mee naar huis nemen, zeker?), uit onverschilligheid (wat kan mij die rommel nu schelen) of uit onwetendheid (dat kan toch geen kwaad?).

Helaas, vuil blijft héél lang of zelfs oneindig zwerven. Enkele voorbeelden:

Zwerfvuil

 

Het gevolg is dat je overal zwerfvuil tegenkomt: in de stad, in je buurt, langs de wegen, in de natuur. En dat heeft een heleboel vervelende gevolgen:

  • het oogt slordig en zwerfvuil trekt nog meer zwerfvuil aan;
  • het is vervuilend en dus slecht voor de natuur;
  • het is gevaarlijk en soms zelfs dodelijk voor dieren;
  • het komt uiteindelijk via grond en water in onze eigen voedselketen (en dus ook op jouw bord) terecht.

Zwerfvuil achterlaten is dan ook niet voor niets bij wet verboden. Bovendien is het slecht voor je portemonnee, want als je betrapt wordt, moet je de opruimkosten betalen (die flink kunnen oplopen) en riskeer je bovendien een GAS-boete.

De stadsdiensten doen uiteraard hun uiterste best om zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen, maar hun tijd is ook beperkt en het kost de stad handenvol geld – geld dat heel wat zinvoller zou kunnen worden besteed. Redenen genoeg dus om nooit meer iets op de grond te gooien of achter te laten in de natuur, en steeds je eigen afval in een vuilbak in de buurt te dumpen of mee naar huis te nemen.

Wil je nog meer doen en ons helpen in de strijd tegen zwerfvuil? Sluit je dan aan bij de vele Tiense Mooimakers en zet je mee in voor een proper Tienen!