Een boom in je tuin

Wil je een of meer bomen in je tuin planten? Super! Hoe meer groen, hoe beter. Een boom zorgt voor schaduw en koelte, biedt bescherming, voedsel en nestplaatsen voor vogels, zuivert de lucht en is mooi om naar te kijken.

Welke boom kies je?

Het is belangrijk om goed na te denken over de soort boom die je wilt planten: een fruit- of notenboom, een boom met een bijzondere bloeiwijze of een met veel bessen voor vogels ... Bij voorkeur kies je voor een inheemse soort, want die voelt zich het beste thuis in ons klimaat. Verder hangt het er uiteraard van af hoeveel plaats je hebt en of je een grote of een kleine boom wilt.

Wanneer kun je planten?

De beste periode om een boom te planten is de herfst en de winter (van november tot en met april), tenminste zolang het niet vriest. Zorg voor een goede grote plantput en indien nodig voor steunpalen.

Wat zijn de regels?

Volgens het Veldwetboek moet je bij het planten van hoogstambomen een afstand van minstens 2 meter tot aan de perceelsgrens respecteren.

Denk aan je buren!

Informeer je van tevoren goed over de boom die je wilt planten, zodat je weet hoe hoog en hoe breed hij kan uitgroeien en eventueel de afstand tot de perceelsgrens kunt vergroten. Op die manier kun je voorkomen dat de takken van je boom later over de perceelsgrens groeien of voor veel schaduw bij de buren zorgen. Niet elke buur is daar blij mee. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot burenruzies, en daar wordt niemand vrolijk van. Voorkomen is dus beter dan genezen!

Heb je hulp nodig?

Heb je nog vragen of wil je advies op maat? Dan kun je ook terecht op 'Leve de tuin' van de provincie Vlaams-Brabant.