Mooimakers

MooimakersHou jij je eigen omgeving altijd netjes en schoon? Woon je graag in een propere buurt? Laat je zelf nooit afval achter op het openbaar domein, maar erger je je groen en geel aan de mensen die dat wel doen? Beginnen je handen al te jeuken bij het zien van zwerfvuil ? Dan schuilt er ongetwijfeld een Mooimaker in jou!

Er zijn ondertussen al meer dan 100 Mooimakers (individuen, gezinnen, vriendengroepjes …) geregistreerd in Tienen. Allemaal zetten zij zich in voor een proper Tienen door de strijd aan te binden met zwerfvuil. Zij ruimen niet alleen veel zwerfvuil op, maar geven tegelijk ook een sterk signaal aan anderen dat zwerfvuil écht niet kan. En hoe meer Mooimakers er zijn, hoe sterker dat signaal klinkt, natuurlijk. Het uiteindelijke doel van Mooimakers is tenslotte om zichzelf overbodig te maken.

Wil je ook je steentje bijdragen?

Sluit je dan aan bij het team van Tiense Mooimakers! Je kan je opgeven bij de dienst leefmilieu & natuur van de stad. Zij noteren je gegevens en bieden je het nodige materiaal aan (grijper, handschoenen, speciale zwerfvuilzakken …) waarmee je aan de slag kunt. Verder leggen ze je uit hoe je de volle zakken met zwerfvuil kan laten ophalen door de technische dienst van de stad. Als Mooimaker kies je helemaal zelf waar, wanneer en hoe vaak je zwerfvuil wilt rapen. Of je dat nu een paar keer per jaar doet of elke dag - het maakt niet uit, want alle beetjes helpen.

De Mooimakers in Vlaanderen worden ondersteund door OVAM. Neem zeker ook eens een kijkje op de website. Je kan daar als je wilt ook een 'claim' indienen en aangeven op een kaart welk stukje Tienen jij vrij wilt houden van zwerfvuil. Je ziet dan ook meteen waar anderen al actief zijn.

Andere activiteiten

De stad organiseert ook elk jaar in maart een Grote Lenteschoonmaak om samen met honderden vrijwilligers op één dag het hele grondgebied van Tienen op te ruimen. Info daarover vind je altijd ruim op tijd op de website en de Facebookpagina van de stad en in het stadmagazine Tiens. Mooimakers en deelnemers van de vorige editie worden bovendien persoonlijk aangeschreven.

In september vindt jaarlijks de internationale 'World Cleanup Day' plaats. Deze wordt niet georganiseerd vanuit de stad, maar de stad ondersteunt de deelnemers wel. Meer info over de 'World Cleanup Day' vind je hier.