Tips voor veilig weggedrag in de schoolomgeving

Zebrapad

Een nieuw schooljaar is van start gegaan! Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilige schoolomgeving. Maak jij al gebruik van het ‘STOP-principe’: Stappen, Trappen, gebruik van Openbaar Vervoer en als allerlaatste (indien het echt niet anders kan) de Personenwagen als transportmiddel om je kind veilig naar school te brengen? We geven een woordje uitleg.

Stappen

  • Neem de veiligste weg naar en van school.
  • Maak gebruik van de zebrapaden om over te steken. Wanneer er een gemachtigde opzichter aanwezig is, wacht dan tot die het teken geeft dat je veilig kan oversteken.
  • Sluit aan bij begeleide rijen indien de school deze organiseert.

Trappen

  • Ook hier kies je voor de veiligste route naar en van school. Oefen dit traject enkele keren met je kind en maak hem/haar attent op gevaarlijke punten.
  • Maak je kind duidelijk dat hij/zij op een kruispunt nooit naast een bus of vrachtwagen mag gaan staan, maar best een aantal meters afstand houdt.
  • En tot slot: is de fiets in orde? Fietsbel? Goed werkende remmen? Reflectoren en lichten? Een fluohesje en fietshelm? Dubbelcheck!

Openbaar vervoer

  • Maak gebruik van de bus voor het dagelijkse schooltraject.
  • Spreek met je kind af wat hij/zij moet doen in onvoorziene omstandigheden (bv. bus gemist).
  • Leer je kroost de uurregeling van de bus te lezen.
  • Doe de rit enkele keren samen en wijs op duidelijke herkenningspunten zodat zoon of dochter tijdig de halte kan aanvragen.

Personenwagen

Ook als ouder kan je je steentje bijdragen aan een veilige schoolomgeving. Respecteer de richtlijnen van de gemachtigde opzichters. Zij hebben de bevoegdheid om het verkeer stil te leggen om leerlingen te helpen met oversteken.

Vermijd de directe schoolomgeving. Ouders van leerlingen van de centrumscholen kunnen gebruikmaken van een aantal veilige afzetzones: Kiss & Ride Veldbornstraat (vlakbij kruispunt met Alexianenweg), Sint-Jorisplein (gratis 4 uur parkeren met parkeerschijf), Houtemveld (gratis) en de Kiss & Ride-zone aan de ventwegen aan de binnenkant van de Albertvest, Kabbeekvest, Sliksteenvest en Leopoldvest.

Kiss & Ride-zones worden aangeduid met signalisatie en zijn enkel bruikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 08.00 tot 08.30 uur en van 15.00 tot 16.00 uur. Op woensdag kan dit van 08.00 tot 08.30 uur en van 12.00 tot 12.30 uur. Opgelet: hier mag een voertuig enkel stilstaan om een kind te laten uitstappen of oppikken, niet om te parkeren en een kind te begeleiden naar de schoolpoort.

Contact