Wespen

WespennestWespen zijn nuttige dieren. Ze jagen op vliegen, bladluizen en muggen. Ze zijn dus bondgenoten van de mens. Toch kunnen wespen in de zomer soms voor overlast zorgen. Ze hangen vaak rond in de buurt van eten en drinken in de tuin of op het terras.

Een wespenval met limonade kan helpen om een paar lastige wespen eenvoudig en zonder gif te bestrijden. Plaats deze val niet op of naast je terras, maar op enige afstand. Horren en een vliegengordijn helpen om de hinderlijke beestjes buiten te houden.

Blijf in ieder geval rustig wanneer er wespen in de buurt zijn. Sla de wespen niet weg, hierdoor voelen ze zich bedreigd en zullen ze steken. Krijg je toch te kampen met een wespensteek, in de apotheek en bij de drogist zijn pompjes te koop waarmee het gif uit de steek gezogen kan worden.

Heb je een wespennest opgemerkt, dan doe je best een beroep op de brandweer om deze te laten verwijderen. Wespenverdelging is een betalende dienst. Je kan hiervoor terecht bij de Hulpverleningszone Oost Vlaams-Brabant via een digitaal meldingsformulier. Vraag enkel een verdelging aan als het wespennest gevaarlijk of hinderlijk is. Heb je bv. een wespennest achteraan in de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig.

Weet je niet zeker of het om een wespennest gaat of om nest van bijen of hommels? Of ken je geen imker in je buurt? Neem dan contact op met de lokale afdeling van de Koninklijke Vlaamse Imkerbond.