Masterplan Vianderdomein

Situering van het project

De stad heeft grootse plannen met het Vianderdomein. Via de Vlaamse Bouwmeester werd een open oproep gedaan naar ontwerpbureaus. Het samenwerkingsverband tussen Atelier Romain, OD205 en Volt architecten haalde de opdracht binnen om het masterplan voor het domein verder vorm te geven.

In hun voorstel stellen de geselecteerde bureaus de ambities voor op vier niveaus: het vergroten van de belevingswaarde van het domein, het creëren van een nieuwe verbindende hoofdroute in het domein op basis van de aanwezige natuurlijke hoogteverschillen, een gezond en robuust watersysteem en de overgangen tussen de vijvers inrichten als bijzondere plekken met een nieuwe watertoevoer. 

Infomomenten

Op donderdag 1 juni ’23 vond er een infomoment plaats voor buurtbewoners en andere geïnteresseerden waar de ontwerpers hun wedstrijdvoorstel voorstelden en er suggesties voorgesteld konden worden. Ook tijdens de Trefdag op woensdag 7 juni '23 kon iedereen kennismaken met de eerste plannen.

Op maandag 20 november '23 was er opnieuw een infomoment om de bijsturing van de plannen op basis van de feedback voor te stellen.

Bekijk hier de presentatie van het infomoment van november

Ideeën en suggesties zijn ook welkom via dit formulier.

Vernieuwingen

De stad heeft de ambitie om de belevingswaarde van het Vianderdomein te verhogen, rekening houdend met de natuurlijke hoogteverschillen, en een gezond en robuust watersysteem te realiseren.

 

masterplan viander

 

De grote verschillen met het wedstrijdontwerp zijn onder meer een sterke visie over het watersysteem en de duurzame manier waarop de watertoevoer naar het Vianderdomein georganiseerd kan worden. Er wordt resoluut gekozen voor een pop-up zomerbar, maar er is ook ruimte gelaten voor een restaurant, als er interesse bestaat van een privé-investeerder.

De hoofdweg in het domein is verlegd om meer rekening te houden met de vissers. Daardoor wordt de grote vijver onderaan opgesplitst in twee delen zodat de vissers hun eigen plek hebben en niet worden gestoord door andere gebruikers van het domein. De huisvesting van de vissers is verplaatst naar de vroegere kweekvijver.


De locatie van de hondenlosloopweide werd gewijzigd en een herdenkingszone voor overleden huisdieren wordt voorzien. Er is een betere en duidelijkere link gemaakt met de perenboomgaard, die de stad voor een groot deel aan het verwerven is als waterbuffering bij zware regenval. De aanplanting van groen en de positionering van de speelruimte kregen verder vorm.

Volgende stappen

Begin december start de firma Sweco met het plaatsen van peilbuizen om het grondwater in het Vianderdomein en de perenboomgaard in kaart te brengen. Dat onderzoek zal zes tot twaalf maanden in beslag nemen en kan leiden tot inhoudelijke bijsturingen van het plan. Om volgend jaar toch alvast de eerste fase van de heraanleg te kunnen opstarten, werd daarom een ‘tussentijds’ masterplan voorgelegd aan de gemeenteraad.
De afbakening van die eerste fase en de aanstelling van het ontwerpbureau zal op zeer korte termijn gebeuren. Over de inhoud zal telkens tijdig in dialoog gegaan worden met de betrokkenen en omwonenden.

Blijf op de hoogte en schrijf je in op de nieuwsbrief

Tijdens de verdere stappen van het project versturen we regelmatig een nieuwsbrief met een stand van zaken. Via onderstaand inschrijvingsformulier kan je je inschrijven voor deze nieuwsbrief.