Stad investeert in de veiligheid

29
februari
2024
Bewakingscamera

De stad Tienen heeft vorig jaar flink geïnvesteerd in de veiligheid. Naast de aankoop van een verplaatsbare camera in de strijd tegen sluikstort, werd op de Grote Markt een cameranetwerk geïnstalleerd. Beide maatregelen bewezen al vaak hun nut, zodat nieuwe investeringen niet uitblijven. Zo voorziet de stad in 2024 een tweede verplaatsbare camera, camerabewaking in het nieuwe skatepark en de vernieuwing van de bewakingscamera’s in het Bergéstadion. Ook de inzet van buurtpreventienetwerken zijn een meerwaarde ter voorkoming van inbraken.

 

Cameranetwerk Grote Markt

De camera’s op en rond de Grote Markt zijn in dienst sinds 17 juli ’23, maar bewezen al meerdere keren hun meerwaarde. De camerabeelden van de veertien camera’s zorgen voor een globaal zicht op de Grote Markt en de onmiddellijke omgeving en kunnen zowel live als uitgesteld bekeken worden door de lokale politie. De politie kon erop terugvallen bij verkeersongevallen met vluchtmisdrijf, een vechtpartij en de verdwijning van een minderjarige.

“Dit jaar wordt het cameranetwerk uitgebreid”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. “Zo wordt er camerabewaking voorzien op het nieuwe skatepark in het sportcentrum Houtemveld. Ook in het Bergéstadion wordt het camerabewakingssysteem vernieuwd. In een latere fase kunnen nog andere locaties aan bod komen zoals de Veemarkt, de Leuvensestraat en de hoek van de Oude Vestenstraat met de Gilainstraat.”

 

Verplaatsbare camera voor sluikstort

De verplaatsbare camera werd sinds maart ‘23 ingezet aan de glasbolsites op de Albertvest en in de Huidevettersstraat, bekende hotspots voor sluikstort. De beelden worden uitgesteld bekeken door hiervoor aangestelde medewerkers van de stad. Dit gebeurt meerdere keren per dag om snel het gepaste gevolg te kunnen geven op het vlak van opruiming en handhaving. Overtreders die geïdentificeerd kunnen worden, krijgen een GAS-boete en een belasting voor de opruimingskosten.

In 2023 werden er 170 dossiers opgestart; waarvan 31 op basis van camerabeelden. In 2024 investeert de stad in een tweede verplaatsbare camera.

 

Buurtpreventienetwerken

In Tienen zijn momenteel tien buurtpreventienetwerken actief: Vissenaken, Wijk Station, Bost, Hakendover, Kumtich, Oorbeek, Goetsenhoven, Oplinter en Sint-Margriet-Houtem. Ook voor de  handelaars werd een netwerk opgericht. Eind 2023 waren er in totaal 768 Tienenaars aangesloten bij een buurtpreventienetwerk.

In dergelijke netwerken informeren de burgers de politie én elkaar over verdachte personen en gedragingen. De dienstdoende gerechtelijke officier volgt de groepen om de patrouilles op het terrein aan te sturen. De recherche checkt meldingen in het kader van lopende onderzoeken. Dit heeft al geleid tot een doorbraak in verschillende dossiers. Door middel van een goede beschrijving van de verdachte, het tijdsframe of een verdacht voertuig, gaat de politie dit verder onderzoeken door alle informatie samen te leggen. Deze aanknopingspunten zorgen ervoor dat er verder onderzoek kan gebeuren en dat dit uiteindelijk zorgt voor het vatten van de verdachte(n).

Met de coördinatoren van de buurtpreventienetwerken wordt enkele keren per jaar samengezeten om binnen de wettelijke mogelijkheden situaties te bespreken. Dit periodiek overleg wordt door alle partijen positief geëvalueerd.

Meer informatie over de buurtpreventienetwerken kan je hier terugvinden.

 

Contact