De ster

De SterDe ster (of windroos) is niet het middelpunt van België of, zoals velen durven beweren, van Tienen. Dit was de plaats waar de schandpaal stond of het schavot werd opgesteld. De laatste terechtstelling met zwaard werd uitgevoerd in 1636. In 1845 werd hier voor het laatst een veroordeelde aan een schandpaal gebonden. Twee jaar later vond er de laatste terechtstelling in Tienen plaats. Dit gebeurde met een geleende guillotine.

Op deze plaats werden bovendien de vrijheidsbomen geplant. Deze bomen werden op een openbare plaats geplant ten teken van de verkregen vrijheid. In 1792 gebeurde dit onder meer om te vieren dat de Oostenrijkers verslagen werden door de Fransen. Maar toen de Oostenrijkers in 1793 Tienen terug binnenvielen werden deze bomen weer uitgetrokken. 

Op 13 september 1810 werd beslist om de Grote Markt te plaveien. Toen werd ook de legendarische 'windroos' in witte Gobertagnestenen aangelegd. De achtpuntige windroos wijst met één van zijn punten naar het noorden en kan daarom ook als kompas gebruikt worden.