Dakenscan: veelgestelde vragen

 1. Interpretatie van de kleurcode
 2. Was je thuis op 7, 8 of 12 februari?
 3. Ik vind mijn dak niet terug
 4. De ene kant van mijn hellend dak is helemaal anders ingekleurd dan de andere kant
 5. Mijn plat dak ziet er beter uit dan mijn hellend dak, toch hebben ze dezelfde isolatie
 6. De platte daken in de straat zien er allemaal beter uit dan de hellende daken
 7. De rand van mijn dak is rood (of toch veel slechter dan de rest van het dak)
 8. Mijn hellend dak kleurt rood of mijn plat dak kleurt geel-oranje
 9. Mijn dak ziet er goed uit maar er is een rode of oranje vlek te zien
 10. Enkele tips en tricks


1. Interpretatie van de kleurcode

Rood = veel warmteverlies
Slecht geïsoleerd, maar kan ook groendak zijn, schouw, lichtstraat (enkel glas), …

Geel / oranje = veel warmteverlies
Isolatie kan met hoge waarschijnlijkheid veel beter.

Groen = matig warmteverlies

Blauw = weinig warmteverlies of niet waarneembaar
De woning is goed geïsoleerd of de woning is niet verwarmd (bv. de woning is onbewoond, de ruimtes onder het dak, zoals de zolder, of de garage/tuinhuis worden niet verwarmd of je ziet een afdak of carport)

De interpretatie van de warmtefoto is niet altijd evident. Maak daarom een afspraak voor een persoonlijk gesprek met het Wooninfopunt.

2. Was je thuis op 7, 8 of 12 februari 2018?

Het is handig voor de interpretatie van de warmtebeelden als je weet of je thuis was op het moment van de opnames (7, 8 of 12 februari '18) en of er verwarmd werd in de kamers vlak onder het dak.

 

3. Ik vind mijn dak niet terug

Het programma herkent slechts één schrijfwijze van een straat. Controleer even of je de straatnaam zeker juist schreef. Na het invullen druk je op 'enter' of op de ‘go’-knop. Dan pas zoekt het programma het adres op.

 

4. De ene kant van mijn hellend dak is helemaal anders ingekleurd dan de andere kant

Dit kan door ‘solar load’, de opslag van zonnewarmte in de dakbedekking zijn. De dakenscan gebeurde weliswaar na zonsondergang maar hellende daken met matte en/of donkere dakpannen houden de warmte nog enkele uren vast. Daardoor lijkt het warmteverlies langs de zuid-zuidwestkant van de woning met een hellend dak zeer groot. Voor de gemiddelde warmteverliezen interpreteer je dus best de noord-noordwest of noordoostkant van het dak.

 

5. Mijn plat dak ziet er beter uit dan mijn hellend dak, toch hebben ze dezelfde isolatie

Behalve de warmteverliezen via het dak, meet de dakenscan ook de weerkaatsing van warmte. Door de lage zonnestand in de winter, schijnt de zon loodrecht op een hellend dak, waardoor dit meer warmte zal opnemen gedurende de dag dan een plat dak, waar de zon in een kleinere hoek op instraalt. Bovendien vangen hellende daken meer warmte op die van de zijkant komt (uitstraling van hoge bomen, andere gebouwen …) dan platte daken.

 

6. De platte daken in de straat zien er allemaal beter uit dan de hellende daken

Een plat dak moet je strenger interpreteren dan een hellend dak. Behalve het warmteverlies via het dak, meet de dakenscan ook de weerkaatsing van warmte. Door de lage zonnestand in de winter, schijnt de zon loodrecht op een hellend dak, waardoor dit meer warmte zal opnemen gedurende de dag dan een plat dak, waar de zon in een kleinere hoek op instraalt. Bovendien vangen hellende daken meer warmte op die van de zijkant komt (uitstraling van hoge bomen, andere gebouwen …) dan platte daken.

 

7. De rand van mijn dak is rood (of toch veel slechter dan de rest van het dak)

De randen van een dak kunnen een andere kleur hebben door een niet helemaal correcte overlap van de infraroodfoto en de gewone luchtfoto of door een uitstraling van de zijmuur van buren. Daar hoef je geen rekening mee te houden.
Het dak kan echter ook een uitbouw of een erkertje hebben dat minder geïsoleerd is.

 

8. Mijn hellend dak kleurt rood of mijn plat dak kleurt geel-oranje

Je dak verliest nogal wat warmte. Het is misschien niet goed geïsoleerd of er wordt heel warm gestookt. In beide gevallen is (extra) isolatie van je woning waarschijnlijk een goed idee. Voor meer info contacteer je het Wooninfopunt. 

 

9. Mijn dak ziet er goed uit maar er is een rode of oranje vlek te zien

De rode of oranje vlek kan wijzen op een dakraam, een uitbouw of een lichtstraat die minder goed warmte binnen houdt dan de rest van het dak. 

Vlak onder een lichtstraat die hoger komt dan het plafond hoopt de warmte zich vaak op omdat warme lucht stijgt en een lichtstraat is net minder goed geïsoleerd dan het dak zelf. Twee redenen waardoor de warmtemeting net op die plek oranje of rood kleurt dus. Wil je het warmteverlies aanpakken? Een plexiplaat of een doorzichtig gordijn onder de lichtstraat kan de ophoping van warmte sterk beperken. Een dakraam vernieuwen kan de luchtdichtheid sterk verbeteren en verhoogt dus ook de isolerende kwaliteit van je dak.

Een rode vlek kan ook wijzen op de schoorsteen van een haardvuur of een kachel die in werking was op 7, 8 of 12 februari '18.

 

10. Enkele tips en tricks

 1. Over het algemeen zijn dakramen minder geïsoleerd en minder energie-efficiënt dan een geïsoleerd dak. Meestal zullen dakramen op de warmtefoto slechter scoren.

 2. Actieve schoorstenen en ventilatieafvoeren scoren slechter op de warmtefoto omdat er via deze kanalen warme lucht wordt afgevoerd. Deze luchtstroom komt vrij als een soort wolk. Daarom zal de weergave op de warmtefoto een groter oppervlakte innemen dan hun werkelijke dimensie.

 3. Groendaken geven een rode kleur op de warmtefoto. Dit betekent niet dat het gebouw slecht geïsoleerd is. Door de aanwezigheid van bladgroenkorrels wordt veel warmte uitgestraald. Bij een groendak geeft de warmtefoto dus geen indicatie over de isolatiekwaliteit van het dak.

 4. Kiezels op platte daken geven ook een vertekening van de kleur op de warmtefoto. Kiezels hebben immers de eigenschap om de warmte van het zonlicht op te slaan en ’s nachts heel traag vrij te geven. Daarom kleuren platte daken met kiezels vaak slechter.

 5. Zonnepanelen beïnvloeden het beeld van de warmtefoto. Op de warmtefoto zie je eigenlijk het warmteverlies van de panelen en krijg je dus geen indicatie van de isolatiekwaliteit van het dak. Meestal zal een zonnepaneel een slechtere isolatiekwaliteit doen vermoeden dan in realiteit het geval is.

 6. Dakranden scoren vaak slecht op de warmtefoto. Daar moet je geen aandacht aanbesteden. Dat kan veroorzaakt worden door ramen, poorten of deuren in de gevel, maar kan ook een deel zijn van de grondoppervlakte rondom de woning omdat het vliegtuigje dat de warmtefoto gemaakt heeft niet loodrecht over alle huizen gevlogen heeft.

Contact