Kweikersparade

Kweikersparade

In onderling overleg hebben opgewekTienen en de stad Tienen de beslissing genomen om de Kweikersparade met een jaar uit te stellen naar 10 oktober ‘21. Nu de huidige maatregelen in het kader van de coronacrisis nog een hele tijd van toepassing zullen zijn, is de praktische organisatie niet meer haalbaar.

De Kweikersparade vindt om de vijf jaar plaats, op de Tiense feestdag op 10 oktober. Het is een evenement dat mensen verbindt, de creativiteit aanwakkert en de stad viert.

In 2015 stond de Kweikersparade in het teken van 1.000 jaar stadsrechten en maakte reuzendraak Oswaldus voor het eerst zijn opwachting. Voor de volgende editie schoven opgewekTienen en de stad drie mogelijke thema’s naar voren: ‘Fluïde’, ‘Transformatie’ en ‘Alliantie’.

Het brede publiek kon tot eind december zijn voorkeur uitspreken. 834 mensen brachten hun stem uit. Tijdens het ‘Gala van de Tiense Troeven’ werd het winnende thema bekend gemaakt. Maar liefst 44 % van de stemmen ging naar ‘Transformatie’.

Transformatie biedt als centrale thema doorheen de taferelen heel wat mogelijkheden. Er zijn linken mogelijk naar dromen over de stad van morgen, gedaanteverwisselingen, veranderingen in kleur en vorm, aanpassingen … Kortom, het belooft een bijzondere parade te worden die heden en verleden met elkaar verbindt.

Hoe belangrijk de Tiense ommegang ook is voor onze stad, de gezondheid van de bevolking, de deelnemers en medewerkers primeert. Voor de Kweikersparade worden 10.000 à 15.000 bezoekers verwacht. Uitstel betekent echter geen afstel. De parade verschuift naar 10 oktober ‘21 en belooft een spetterende editie te worden.

Tijdens de komende maanden wordt een plan van aanpak opgesteld om de editie van 2021 voor te bereiden. Er wordt ook nagedacht over hoe de Kweikersdag op 10 oktober ‘20 alsnog onder de aandacht gebracht kan worden. Onder meer de Lazuur, de buurten- en dorpenwedstrijd, zal op een andere manier worden georganiseerd. De contreien zullen betrokken worden in het uitwerken van een variant die rekening houdt met de coronamaatregelen. Meer nieuws hierover volgt de komende weken.

Oproep oproep!

Nu de Kweikersparade uitgesteld is naar 2021, hebben de stad en de vrijwilligers van opgewekTienen een voornamelijk digitaal alternatief programma in elkaar gebokst voor de Tiense feestdag op 10 oktober. Er zullen feestelijkheden plaatsvinden, alleen zijn deze niet publiek toegankelijk, maar worden ze digitaal uitgezonden op www.kweikersdag.be

Voor deze online uitzending zijn de organisatoren op zoek naar leuke, al dan niet zelfgemaakte foto’s en filmpjes over Tienen en haar inwoners. Mooie fotoreportages over Tienen, de voorstelling van een vereniging, videoclips van Tiense muziekbands, een filmpje over het bereiden van een Tiens streekgerecht, een favoriet Tiens plekje … Het mag allemaal.

De foto’s en filmpjes dienen uiterlijk op woensdag 30 september ’20 bezorgd te worden via kweikersdag@tienen.be en worden tijdens de Kweikersdag uitgezonden met mooie achtergrondmuziek. De filmpjes worden daarom afgespeeld zonder geluid (hou hiermee rekening wanneer je een boodschap wil overbrengen), met uitzondering van de videoclips van de Tiense muziekbands. Grote bestanden worden best verstuurd via WeTransfer of een andere uploaddienst.