Tienen is een dementievriendelijke stad

21
september
2023
ond charter 2

Vandaag, op de ‘Werelddag dementie’, ondertekenen de stad Tienen, de Alexianen Zorggroep Tienen en het Regionaal Ziekenhuis Tienen het charter ‘dementievriendelijke stad’. Met tal van acties, waaronder de opening van een inloophuis dementie in het Lokaal Dienstencentrum Sint-Alexius, willen ze mensen met dementie en hun mantelzorgers ondersteunen.

Vandaag, donderdag 21 september ’23, is het ‘Werelddag dementie’. In Tienen stellen de stad, de Alexianen Zorggroep Tienen en het Regionaal Ziekenhuis Tienen hun aanbod voor tijdens een wandeling voor zorgverleners en andere geïnteresseerden en is er vanavond ook een lezing van Johan Terryn over dementie in hotel Kronacker.

Ambitie

De ambitie van de drie partners reikt verder. “Met de ondertekening van een engagementsverklaring wordt een eerste stap gezet richting een dementievriendelijke stad”, vertelt schepen van mensen Ine Tombeur. “Door het opzetten van acties willen de partners werken aan positieve beeldvorming en inclusie rond dementie. Ook andere zorgpartners, woonzorgcentra, handelaars en personen met dementie en hun mantelzorgers zullen uitgenodigd worden om de engagementsverklaring te ondertekenen en mee vorm te geven aan een stad waar personen met dementie zich thuis voelen.”

Inloophuis

Meteen wordt daad bij woord gevoegd: in het LDC Sint-Alexius wordt een inloophuis voor personen met dementie en hun mantelzorgers geopend. “Het is een laagdrempelige ontmoetingsplek, waar iedereen zichzelf mag en kan zijn, met oog voor ieders talent. Een plek waar we personen met (jong)dementie en hun mantelzorgers vertrouwen geven om met hun verhaal naar buiten te treden en deel uit te maken van de samenleving. Dit inloophuis wordt de spil in een dementievriendelijke stad. Mensen kunnen er terecht voor informatie, activiteiten, vorming en ontmoeting”, aldus Bert Lambeir, algemeen directeur van de Alexianen Zorggroep Tienen.

Contact