Daguitstap: in het spoor van de Romeinen

RomeinDeze daguitstap combineert de schatten uit het Gallo-Romeinse verleden in Het Toreke met een fietstocht in het spoor van de Gallo-Romeinen. 

Na een lekker kopje koffie en een Tiense tattepoem in het MuseumCafé, breng je een bezoek aan het museum Het Toreke en de prachtige tentoonstelling 'Doodgewoon! Rituelen van leven en dood in de Romeinse Tijd'. Je kan er de vondsten en resultaten van de grootste archeologische sites van de Benelux bewonderen: de Gallo-Romeinse schatten van het Grijpenveld. Naast honderden stukken aardewerk, werd er een Mithrastempel, een glasoven en een groot grafveld gevonden.

De tentoonstelling wordt tijdens de fietstocht ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ nóg een stuk interactiever. Zo kom je te weten waar de prachtige mozaïekvloer in het museum precies werd opgegraven en raak je als het ware het roemrijke verleden van de Gallo-Romeinen in Tienen aan.

De fietsroute geeft een beeld van hoe de Gallo-Romeinen woonden en leefden. Je komt voorbij de Gallo-Romeinse vicus, langs het badhuis, langs de plek waar de fallus werd opgegraven en langs het horreum (de graanschuur).

Je passeert het grootste Gallo-Romeins grafveld van de Benelux en de plaats waar eens een Romeinse villa (mét de mozaïekvloer) stond. Natuurlijk mogen ook de drie tumuli niet ontbreken. Tijdens de tocht fiets je ook langs enkele opmerkelijke middeleeuwse getuigen.

Programma 

  • 10.00 uur: koffie en tattepoem in MuseumCafé 
  • 10.30 uur: bezoek het museum Het Toreke
  • 12.00 uur: broodmaaltijd in het MuseumCafé: Hagelands Knapzakje (drie boerenbroodboterhammen belegd met Hagelandse specialiteiten en twee tassen koffie)
  • 13.00 uur: fietstocht ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen in Tienen’ (17,5 km - 3 uur).
  • 16.00 uur: afsluitdrink in het MuseumCafé

Voorwaarden

  • Deze Gallo-Romeinse dag is enkel mogelijk van april tot en met september.
  • Niet op maandag en dinsdag.

Procedure

Reserveren kan bij de dienst toerisme.

Bedrag

Prijs: 13,60 euro p.p. (excl. afsluitdrink en eventuele fietsverhuur) + 150 euro voor de gids (max. 25 personen per gids in het museum – tweede gids in het museum: + 60 euro).

Contact