Dag van de Ambachten - Isabelle, hoedenmaakster met een passie

17
november
2023

Op zondag 19 november '23 is het 'Dag van de Ambachten'. De ideale gelegenheid om een van onze fantastische ambachten in onze stad in de kijker te zetten. We gingen langs bij hoedenmaakster Isabelle van hoedenwinkel Isabo Chapo in de Leuvensestraat.

 

Dag Isabelle, hoe is jouw verhaal begonnen?  

Ik wou vroeger altijd iets met mode studeren. Snit en naad was een technische opleiding en dat mocht ik indertijd niet volgen van mijn mama. Ik ben dan maar aan een bureaujob begonnen, maar het kriebelde nog altijd om in de modewereld aan de slag te gaan.

Ik heb dan avondles naaien gevolgd in Tienen en vond dat eigenlijk wel leuk. Daarna ben ik getrouwd en mijn schoonmoeder was bezig met textiel en hedendaags kant. Zo heb ik ook dat weer leren kennen en is het allemaal stilletjes gegroeid. Ik heb me dan ook nog ingeschreven voor een hoedenopleiding en heb een modeopleiding in Diest gevolgd. Alles wat ik kon volgen, deed ik. (lacht)

Ik voelde dat ik dit echt wou doen en dat het me lag.

Hoe ben je dan specifiek bij hoeden terechtgekomen?

Ik droeg zelf ook altijd een hoofddeksel. Zo ben ik begonnen met  de combinatie van de twee: ik naaide kleding op maat en maakte zelf hoeden.  

Heb je altijd alleen gewerkt?

Voor de hoeden wel. Toen ik nog kleding op maat maakte, kreeg ik wel hulp bij het naaien. Toen de mevrouw die me hielp gestopt is, heb ik beslist om me te focussen op de hoeden.

Hoe ben je in deze winkel in de Leuvensestraat beland?

Ik ben sinds 1995 zelfstandige, en heb in 2007 deze winkel geopend. Daarvoor werkte ik thuis in een atelier. Wij woonden in een doodlopend straatje, dus het was geen evidentie voor klanten om me te vinden. Ik had ze wel, maar ik wou nog verder kunnen groeien. Toen vond ik dit pand en het leek me echt een geschikte locatie.

hoedenmaakster IsabelleBen je sindsdien nog gegroeid?

Twee jaar geleden is er een atelier in Hasselt bijgekomen. Daar ontwerp ik nu alle hoeden. Je hebt natuurlijk ook wel wat ruimte nodig om alles te stockeren en goed te kunnen werken.

Mijn man en ik hebben altijd een voorliefde gehad voor de modestad Hasselt. Toen onze kinderen daar ook naar school wilden gaan, waren we overtuigd om daar het atelier te openen. De combinatie van het atelier in Hasselt en de winkel in Tienen is ideaal.

Hoeveel ambacht komt er kijken bij een hoed?

Bij een hoed begint alles met de hand. De basismaterialen zijn wel anders dan bij kleding: je begint niet met stof aan een lopende meter. Je hebt al een kapvorm als materiaal om mee te starten. In de zomer is dat stro, in de winter is dat vilt. Ik werk vaak met haarvilt, waarvan er verschillende soorten zijn. Dat kan een konijn, bever, kameel zijn … noem maar op.

Hoe ga je dan verder?

Je gaat je basismateriaal in een conische vorm (geleidelijk toenemend in diameter) stomen. Daarna trek je het op een houten mal. Dan volgt het drogen, lintje erin steken, met de hand innaaien, versieringen toevoegen enzoverder. Het is allemaal zeer nauwkeurig precisiewerk.  

hoedenmaakster Isabelle

Hoe lang duurt zo’n proces ongeveer?

Dat is moeilijk te zeggen. Om het voorbeeld van een vilten hoed te nemen: ik trek die vandaag, maar daarna moet die drogen. Dus kan ik er pas morgen aan verder werken. Als er een versiering op komt, is dat ook weer allemaal handwerk. Aan een geverfd bloemetje zit ik soms al snel een hele dag. Maar ik doe dat uiteraard met passie.

Wat trekt jou zo aan in hoeden?

Hoeden zijn echt een oneindige wereld. Er zijn zoveel technieken. Heel veel van die technieken zijn trouwens ook niet meer gekend. Ik wil me altijd blijven bijscholen. Natuurlijk is België maar een klein land op dat vlak. Om die oude technieken te leren, moet je vaak al naar Londen.

Waarom hou je van die oude technieken?

Ik heb het heel erg voor die oudere technieken. Die afwerkingsgraad is vaak veel hoger. Tegenwoordig moet alles snel en machinaal gaan, natuurlijk ook om de prijs te drukken, maar daardoor gaat er wel veel verloren.

hoedenmaakster Isabelle

Zijn er ook trends in hoeden? Zoals bij kledij?

Er zijn zeker en vast ook trends in hoedenland. Maar ik volg ze niet altijd (lacht). Je moet weten: mensen komen naar mij voor een hoed en investeren daar dus ook in. Want hoeden zijn natuurlijk niet spotgoedkoop. Ze willen daar ook een langere tijd mee overbruggen. Het moet vooral goed bij hen passen en het hoeft dan niet per se volgens de laatste modetrends. In de winter moet het bijvoorbeeld bij hun winterjas passen.  

Maar uiteraard zijn er ook tendensen en beurzen waarin de nieuwste kleuren of vormen worden voorgesteld.

Waarom kopen mensen een hoed?

Mensen kopen vaak een hoed in de winter als bescherming tegen de kou. Het moet functioneel en vooral warm zijn. In de zomer zie ik dan weer vaker mannen die een pet komen kopen om hun huid te beschermen tegen de zon.

Ik krijg natuurlijk ook veel mensen over de vloer die gaan trouwen en iets speciaals of feestelijk willen. Ze zeggen dan altijd tegen mij: “als ik het nu niet doe, doe ik het nooit”.

Ik vraag dan ook altijd een stuk stof of een foto mee, zodat ik het volledige plaatje kan doen kloppen. Het moet echt een geheel vormen. Ik probeer dan zo goed mogelijk in te spelen op de stijl en kleur die ze willen.

Aangezien ik van nul begin, kan ik ook geleidelijk aan opbouwen. Ik stuur dan ook foto’s door om te tonen of ik in de juiste richting zit. Voor sommige mensen is het ook moeilijk voor te stellen hoe het eindresultaat er gaat uitzien.

hoedenmaakster Isabelle

Kopen mensen nog vaak hoeden?

Een hoed is natuurlijk niet iets dat je elke week koopt. Maar mijn klanten zijn wel heel trouw. Ze komen bijvoorbeeld een hoed kopen als hun dochter trouwt en dan zie ik ze jaren later opnieuw passeren als hun zoon gaat trouwen. Dat vind ik altijd erg fijn om te zien.

Bedankt voor het fijne gesprek, Isabelle. En bedankt aan alle ambachtslieden om van Tienen een ondernemende stad te maken! 

 

 

 

 

hoedenmaakster Isabelle

 Isabo Chapo, Leuvensestraat 41 in Tienen