Boekstart

‘Boekstart’, een project van Iedereen Leest, wil ouders prikkelen om zo vroeg mogelijk voor te lezen aan hun kinderen. 

Als hun kindje zes maanden is, krijgen ouders een eerste babyboekje op consultatie bij Kind en Gezin. De baby’s leren het vastpakken en de blaadjes omdraaien. Op 15 maanden krijgen de ouders een uitnodiging om in de bibliotheek een peutertas te komen halen met daarin twee peuterboekjes en een brochure met tips over voorlezen.

Ouders van baby’s en peuters worden daarbij gestimuleerd om regelmatig nieuwe boekjes te komen lenen in de bibliotheek. De bib van Tienen heeft speciaal hiervoor haar collectie voor baby’s en peuters uitgebreid met knisper- en badboekjes, leuke kartonboekjes en contrastboekjes. Dit laatste zijn boekjes met hele duidelijke tekeningen waar baby’s al vanaf drie maanden van kunnen genieten.

Kinderen die heel vroeg met boeken kennismaken, blijken taalvaardiger. Daarnaast zouden ze beter kunnen rekenen en lezen. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen, versjes leren en verhaaltjes vertellen, zorgt er bovendien voor dat er een warme band tussen ouders en kinderen ontstaat.

babyboekjes

Meer weten over leesontwikkeling van jonge kinderen?

Dit wordt heel helder uitgelegd aan de hand van 5 korte filmpjes op deze website. Rechts onderaan zie je leuke filmpjes waarin volwassenen voorlezen aan kinderen van 3 maanden tot 2,5 jaar.  In de filmpjes staan ook tips waar je op kan letten als voorlezer. Stap voor stap krijg je niet alleen inzicht in de leesontwikkeling van je kindje, je krijgt vooral veel zin om voor te lezen op je eigen manier. Twee reacties van ouders op de filmpjes: 

"Ik heb er echt veel aan gehad om deze filmpjes te zien. Nu ga ik heel anders om met mijn zoontje tijdens het voorlezen. Ik kijk en luister aandachtig wat hij doet en daar stem ik me op af. Hij is de baas over het boek! "

"Baby's voorlezen, ik wist echt niet hoe eraan te beginnen. Maar na het zien van dit filmpje speel ik veel gerichter met boekjes samen met mijn dochtertje van 4 maanden. En ze geniet zo! Ik verheug me ook al op de volgende periodes, want als ik de filmpjes zie: voorlezen wordt alsmaar leuker! . "  

Boekstart