Vraag je gratis reflecterend huisnummerplaatje aan

4
maart
2024
Reflecterend huisnummerplaatje

Een reflecterend huisnummerplaatje zorgt ervoor dat het nummer ook in het donker leesbaar is. Zo kunnen de hulpdiensten een woning altijd snel terugvinden bij noodsituaties. Daarom biedt de stad Tienen voortaan gratis reflecterende huisnummerplaatjes aan voor alle woningen en appartementsgebouwen gelegen in Tienen. De actie loopt t/m 31 augustus ’24.

Een goed zichtbaar huisnummer zorgt voor een betere bereikbaarheid van je woning voor bezoekers, postbodes, koerierdiensten, … Vooral bij noodsituaties is het belangrijk dat het nummer ook in het donker duidelijk leesbaar is voor de hulpdiensten. Daarom biedt de stad gratis reflecterende huisnummerplaatjes aan voor bestaande woningen en appartementsgebouwen op het grondgebied van Tienen. Per postadres wordt één nummer voorzien, per appartementsgebouw één hoofdnummer. Voor nieuwbouw geldt een andere aanpak, hier wordt de aanmaak van de huisnummerplaatjes gekoppeld aan de omgevingsvergunning voor de nieuwe woning.

De nummerplaatjes hebben een afmeting van 12 x 9 cm en bestaan uit een stevig materiaal dat weerbestendig en duurzaam is. Dankzij het reflecterend vermogen zijn de huisnummers goed zichtbaar bij nacht, bijvoorbeeld met de lichtbundel van een zaklamp of de lichtbronnen van een voertuig. De plaatjes kunnen gemakkelijk zelf worden opgehangen zonder boor- of schroefwerk. Bevestigingsmateriaal wordt niet meegeleverd.

“Er is geen verplichting om een reflecterend huisnummerplaatje te gebruiken, maar voor je eigen veiligheid is het belangrijk dat je huisnummer altijd goed zichtbaar en leesbaar is”, licht schepen van ruimtelijke ordening Bram Delvaux toe. “Daarom doen we aan alle Tienenaars een warme oproep om er één aan te vragen en nadien ook te plaatsen. De huisnummerplaatjes zijn volledig gratis, want de stad neemt de kosten voor de aanmaak op zich.”

Als bewoner, eigenaar of syndicus van een bestaande woning of appartementsgebouw kan je een aanvraag indienen tot en met 31 augustus ’24 via het digitaal aanvraagformulier of bij de dienst omgeving via het nummer 016 24 75 00. Huurders doen dit steeds in overleg met de eigenaar. Zodra het nummerplaatje beschikbaar is, krijg je een verwittiging om dit af te halen in het stadhuis. Bij het bestelde plaatje hoort ook een flyer met uitleg over hoe en waar het plaatje bevestigd moet worden.

Contact