Week van de opvoeding met Gezinsdag op 15 mei

3
mei
2024
Week van de opvoeding 2024

Ter gelegenheid van ‘Week van de opvoeding’ organiseert de stad Tienen samen met de partners van het Netwerk Huis van het Kind Tienen een ‘Gezinsdag’ op woensdag 15 mei ’24 en een infosessie over ‘Opvoeden vandaag’ op dinsdag 21 mei ‘24.

Van 16 t/m 23 mei is het ‘Week van de opvoeding’. Die jaarlijkse campagne wil opvoeden en ouderschap zichtbaar en bespreekbaar maken. Het thema dit jaar is ‘In verbinding’, waarbij de focus ligt op het creëren van verbinding tussen ouders, opvoeders en kinderen.

“De stad Tienen organiseert samen met de partners Netwerk Huis van het Kind een aantal activiteiten rond opvoeden”, vertelt schepen van mensen Ine Tombeur. “Zo zet de stad Tienen in op samenwerking met alle Tiense organisaties en initiatieven rond opvoedingsondersteuning.” Alle partners hangen een vlaggenlijn buiten als teken van verbinding.

Gezinsdag op 15 mei

Op woensdag 15 mei ’24 valt er in het Vrijetijdscentrum en in de Manege heel wat te beleven voor ouders en kinderen van 0 tot 12 jaar. Van 13.30 tot 16.30 uur zijn er doorlopend allerlei gratis activiteiten, animatie en workshops.

Zo zijn er gekke haarkapsels met De Gezinsbond, volksspelen en een fotozoektocht van de opvoedingsondersteunende organisaties zoals 1Gezin 1Plan, De Schommel en Trommel+.

De allerkleinsten kunnen genieten van een kamishibai vertelling door Adem vzw en een beweegparcours voor peuters en kleuters van 18 maanden tot en met 4 jaar van Gezonde buurt. BKO Klimop geeft een TikTok-voorstelling en knutselt sleutelhangers, terwijl BKO Ferm een avontuurlijk speelparcours aanbiedt. Daarnaast kunnen de kinderen deelnemen aan creaworkshops met Hikketakketoe en Paleiseigenwijs. ART biedt een mini-musical aan gebaseerd op een verhaal van ‘Varken en beer’ van Max Veldhuijs.

Naast al deze leuke activiteiten is er ook een informatiestand waar bezoekers kennis kunnen maken met het opvoedingsondersteuningsaanbod in Tienen, het vrijetijdsaanbod van de stad, het Groeipakket, en andere relevante diensten.

Een overzicht van alle activiteiten is terug te vinden op www.tienen.be/activiteiten-opvoeding.

Boekstart-dag op 18 mei

De bibliotheek organiseert op zaterdag 18 mei ’24 van 10.00 tot 12.30 uur onder de noemer ‘Wat een gesnater onder water’ de Boekstart-dag, een dag speciaal voor kinderen van 0 tot 3 jaar. Op het programma voorlees- én muziektheater, eendjes vangen, een leuk klimparcours, een foto maken met mama of papa én een haai en een spetterende zoektocht.

Meer info op tienen.bibliotheek.be/boekstartdag-2024.

Infosessie opvoeden op 21 mei

Op dinsdag 21 mei ’24 is er van 19.30 tot 21.30 uur in het Vrijetijdscentrum de infosessie ‘Opvoeden vandaag en … wat als het moeilijk loopt?’. We gaan in op concrete vragen zoals ‘Wat als een kind een taak weigert of zelfs agressief wordt?’, ‘Wat als je zoon of dochter voortdurend tegenspreekt en altijd het laatste woord wil hebben?’, ‘Wat mag je vandaag nog eisen van je zoon of dochter?’ en ‘Wat met stille, angstige en teruggetrokken kinderen?’.

De infosessie richt zich tot ouders, leerkrachten, begeleiders en opvoeders. Spreker is Maurits Wysmans, deskundige op het terrein van opvoedings- en gedragsproblemen. Deelnemen is gratis, maar inschrijven is vereist. Dit kan via het nummer 016 24 76 00 of groeien@tienen.be.

Contact