Meldpunt voor zwerfkatten

12
mei
2023
Eten_kat

De lente is begonnen, wat wilt zeggen dat ook het kattenseizoen van start gaat. Om het aantal zwerfkatten in de stad onder controle te houden, ben je verplicht om jouw huiskat te laten steriliseren/castreren en te registreren. Merk je zwerfkatten op, dan kan je dit melden via zwerfkatten@tienen.be.

Sterilisatie/Castratie

Sinds 2018 ben je verplicht om je kat vanaf 5 maanden oud te laten steriliseren of castreren. De datum waarop je deze ingreep aanbrengt bij je huisdier, legt de dierenarts vast in de databank catID. Deze regel van sterilisatie of castratie is ook van toepassing op poezen die je verkoopt of (gratis) weggeeft. Voor fokkatten van erkende experts, katten bestemd voor export en poezen geboren voor 2014 is de verplichting van de sterilisatie/castratie niet van kracht.

Registratie van de kat

Daarnaast is het wettelijk verplicht om katten voor ze 12 weken oud zijn te identificeren en laten chippen. Ben je van plan om een poes aan te kopen of (gratis) weg te geven, dan geldt net dezelfde verplichting. Wanneer je kat van het buitenland komt, hoor je het beestje binnen de 8 dagen na aankomst te registreren. Een paspoort voor je huisdier mag, maar is geen verplichting.

Enkel voor oudere katten telt de registratieplicht niet.

Meldpunt


Als diervriendelijke gemeente probeert de stad Tienen het lot van zwerfkatten te verbeteren. Zo kunnen bezorgde buurtbewoners die zich om deze dieren willen bekommeren, een voederpas voor zwerfkatten aanvragen. Zij mogen dan onder bepaalde voorwaarden die dieren in hun buurt van voer en water voorzien. Op sommige plaatsen worden ook speciale schuilhokken geplaatst door de stad.

In samenwerking met het dierenasiel worden zwerfkatten gevangen en gesteriliseerd of gecastreerd. Ze krijgen een knipje in het oor, zodat het duidelijk is dat ze behandeld zijn en worden nadien opnieuw vrijgelaten.

Weet jij een plaats waar zwerfkatten zitten? Of ben je er tegengekomen? Via zwerfkatten@tienen.be kan je jouw melding doorgeven.

Contact