Blijf zwerfkatten melden

30
april
2021
Pagina 4 - zwerfkatten

In de lente worden er elk jaar een heleboel kittens geboren. Om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden, organiseert de stad Tienen in samenspraak met het dierenasiel een jaarlijkse campagne.

De stad Tienen en de vzw Dierenasiel Tienen hebben sinds midden 2016 een sterilisatieproject voor zwerfkatten.  “Tijdens de lente worden er veel kittens geboren en gaan onze vrijwilligers van het kattensterilisatieplan aan de slag.  Dit is echt wel nodig, want voor een kater en een kattin is één plus één gelijk aan zes en dit tot drie keer per jaar”, zegt bevoegde schepen Ine Tombeur.

Sebastien Tonneus van Dierenasiel Tienen vult aan: “In 2020 hebben we een forse daling gezien van het aantal meldingen en sterilisaties. De vier dierenartsen die meewerken aan het project, steriliseerden in 2020 82 dieren. Het jaar voordien waren dat er nog 172. Er zijn de afgelopen jaren wel enkele grote kattenpopulaties gesteriliseerd, maar het blijft belangrijk dat mensen zwerfkatten het hele jaar door blijven melden. Het dierenasiel heeft alvast extra vallen aangekocht om meldingen sneller te kunnen beantwoorden.”

Om de inzet van de stad, de dierenartsen en de vrijwilligers van het dierenasiel te doen lonen, wordt er een oproep gedaan. Inwoners van Tienen kunnen melding maken van zwerfkatten via zwerfkatten@tienen.be. De dieren zullen met een kattenval gevangen worden en door een medewerker van het dierenasiel naar een dierenarts gebracht worden. Na de ingreep krijgt de kat een knipje in het oor en wordt ze opnieuw vrijgelaten.

Maar niet alleen de zwerfkat moet gesteriliseerd worden. Ook huiskatteneigenaars zijn sinds april 2018 verplicht hun eigen katten te laten steriliseren/castreren voor de leeftijd van 5 maanden oud. Zo vermijden ze dat nakomelingen van hun katten opnieuw tot een toename van de zwerfkattenpopulatie leiden.

Contact