Tentoonstelling '100 jaar zuur uit zoet' verlengd t/m 26/04

23
januari
2020

In het voormalige Suikermuseum loopt momenteel de tentoonstelling '100 jaar zuur uit zoet – De geschiedenis van Citrique Belge’. O.w.v. het grote succes wordt de tentoonstelling verlengd t/m zondag 26 april ’20.

Tienen, internationaal bekend voor zijn suikerproductie, is ook de bakermat van het witkorrelige citroenzuur. Hoewel Citrique Belge een absolute wereldspeler is, bleef zijn geschiedenis nagenoeg onbekend.

Precies honderd jaar geleden bedacht een schrandere jonge chemicus een industrieel procedé om citroenzuur te maken zonder citroenen. De producenten van ‘natuurlijk’ citroenzuur keken aanvankelijk argwanend toe, maar kochten zich uiteindelijk in het Tiense bedrijf in. De industriële site van één van de grootste werkgevers in de regio raakte geleidelijk aan omringd door steeds meer buren. Vandaag is diversificatie het toverwoord: naast een onmisbaar additief in de voedings- en de farma-industrie, is citroenzuur ook in andere industriële processen een essentieel ingrediënt geworden. Door voortdurende innovatie biedt deze eeuweling het hoofd aan de voornamelijk Chinese concurrentie.

De tentoonstelling ‘100 jaar zuur uit zoet’ brengt een verrassende kijk achter de fabrieksmuren van Citrique Belge aan de hand van unieke foto’s en documenten. Bij de tentoonstelling hoort ook een geïllustreerd boek ‘100 jaar van zoet naar zuur. De geschiedenis van Citrique Belge’ van de hand van Marc Nevens. Tijdens de tentoonstelling is dit boek, dat ook verkrijgbaar is in het Frans, Engels en Duits, te koop in de Streekshop aan 20 euro, nadien kost het 25 euro. Op zondag 1 maart ’20 om 14.00 uur geeft de auteur een gratis rondleiding op de tentoonstelling. Reserveren kan via de Streekshop of tel 016 80 57 38.

Ondertussen blijkt deze expo die drie maanden loopt een groot succes te zijn. Om alle geïnteresseerden, waaronder de middelbare scholen, de kans te geven kennis te maken met het unieke industriële citroenzuurprocédé en de historiek achter dit honderdjarige lokale bedrijf, wordt de tentoonstelling verlengd t/m zondag 26 april ’20. Dan is het ook Erfgoeddag, een ideaal moment om deze expo af te sluiten.

De tentoonstelling ‘100 jaar zuur uit zoet - De geschiedenis van Citrique Belge’ loopt van 9 november ‘19 tot 26 april ‘20.

100 jaar zuur uit zoet – De geschiedenis van Citrique Belge
Verlengd t/m zondag 26 april ‘20
Voormalig Suikermuseum, Grote Markt 6 in Tienen
Toegangsprijs: € 4, groepen en houders van verminderingskaarten € 2, gratis voor inwoners van Tienen op feestdagen en tijdens het weekend.
Reserveren voor de gratis rondleiding met auteur Marc Nevens op zondag 1 maart ’20 om 14.00 uur via tel 016 80 57 38 of in de Streekshop.

Contact