Zomerschool 'Taalkriebels' van start

8
juli
2024
Zomerschool Taalkriebels-1

Op maandag 8 juli ’24 startte de zomerschool ‘Taalkriebels’. Anderstalige kinderen oefenen er al spelend de Nederlandse taal. Samen met de Tiense basisscholen en de zorgcoördinatoren werden kinderen die extra nood hebben aan ondersteuning aangemoedigd om deel te nemen aan de zomerschool van de stad Tienen.

De stad Tienen organiseert dit jaar voor een eerste keer een zomerschool om kwetsbare en/of anderstalige kinderen tijdens de schoolvakanties te ondersteunen in het aanleren van de Nederlandse taal. Voor de uitwerking en realisatie wordt er samengewerkt met een externe partnerorganisatie Oscarcrew vzw met expertise op inhoudelijk en didactisch vlak. Met 60 deelnemende kinderen is het opzet alvast geslaagd: de zomerschool is volzet en de stad werkt met een wachtlijst.

De kinderen zullen gedurende 10 dagen samen leren én zich amuseren om sterker te starten aan het nieuwe schooljaar. Op het programma staat een gevarieerd aanbod van taalstimulering, leerstof herhalen/inoefenen en educatieve spel- en sportvormen. De focus ligt op spelend leren waarbij op een speelse educatieve manier en op maat van de leerlingen, de leerdoelen taal van afgelopen schooljaar herhaald worden.

Het thema van de zomerschool is ‘Worden wie je bent - beroepen’. Elke dag staat in het teken van een specifiek beroep. Zo komt de brandweer op bezoek, een wijkagent, een dierenverzorger, het Rode Kruis… en gaan de kinderen creatief aan de slag in de bib. Tijdens het thema ‘kunstenaar’ is er een workshop van Hikketakketoe en maken de kinderen zelf een creatief bloemenveld. Zo worden op een speelse manier de ontwikkelingsdoelen en leergebieden bereikt rond sociale vaardigheden, mens en maatschappij, muzische vorming, Nederlandse taal, wetenschappen en techniek en lichamelijke opvoeding.

Deelname aan de zomerschool is gratis en wordt van 8 tot 19 juli ‘24 in VIA basisschool Sint-Jozef op de Waaiberg georganiseerd. Het begeleidersteam bestaat uit 6 enthousiaste leerkrachten en 2 animatoren. De kinderen werden door de zorgcoördinatoren van de Tiense basisscholen aangemoedigd om deel te nemen aan de zomerschool. Zij kunnen best inschatten welke leerlingen extra nood hebben aan ondersteuning.