Winterplan stad Tienen ondersteunt jou tijdens de energiecrisis

5
oktober
2022
Tienen logo_sjaal

De energiecrisis treft alle Vlaamse gezinnen. De stad Tienen wil haar inwoners niet in de kou laten staan en bekijkt momenteel welke maatregelen ze kan nemen. Zo zal er op korte termijn een informatiecampagne en energieloket opgestart worden en staan er ook een resem energiebesparende maatregelen op de agenda om de energiefacturen betaalbaar te houden.

 

INFORMATIECAMPAGNE

De energiecrisis is overal voelbaar en treft ook de Vlaamse gezinnen. Om haar inwoners goed te informeren, start de stad Tienen in samenwerking met het Wooninfopunt vanaf maandag 10 oktober ’22 een energieloket op. Inwoners kunnen er terecht met hun vragen over steunmaatregelen en energiebesparende investeringen. Dat na afspraak of telefonisch op het nummer 016 80 57 62. Bijkomend komt er een uitgebreide informatiecampagne en wordt alle nuttige info gebundeld in het stadsmagazine en op www.tienen.be/warmtienen.

 

MAATREGELEN BIJ DE STADSDIENSTEN

Ook binnen de stadsdiensten dienen de nodige maatregelen genomen te worden om de energiefacturen betaalbaar te houden, dit zonder de dienstverlening uit het oog te verliezen. Daarom wordt gekozen voor een scenario waarbij de dienstverlening op drie locaties gecentraliseerd zal worden: het stadhuis, het sociaal huis en het Vrijetijdscentrum. In praktijk betekent dit dat sommige diensten van locatie verhuizen, zodat bepaalde delen van de gebouwen afgesloten kunnen worden.

In de stadskantoren wordt de temperatuur teruggebracht naar 19°C. Ook elders in de stadsaccommodatie gaat de thermostaat een paar graden lager. Andere maatregelen worden onderzocht.

 

DUURZAME INVESTERINGEN

Samen met Fluvius en de omliggende gemeenten wordt bekeken of de straatverlichting tussen 23.00 en 05.00 uur gedoofd kan worden. Momenteel is 13 % van de openbare verlichting in Tienen dimbaar. Dat cijfer wordt systematisch uitgebreid.

Op langere termijn wordt ook bekeken welke duurzame ingrepen nodig zijn om de stadsgebouwen energiezuiniger te maken. De voorbije periode is hier al deels werk van gemaakt. Zo werd de theaterzaal van CC De Kruisboog voorzien van dimbare leds, energiezuinige verwarmingsketels en vloerisolatie. In het sportcentrum Houtemveld wordt momenteel het dak van hal 1 vervangen en geïsoleerd volgens de huidige normen. In de drie sporthallen wordt intelligente ledverlichting geïnstalleerd. Bijkomend worden er zonnepanelen geplaatst.


WARME PLEKKEN

Binnen het winterplan bereidt de stad zich voor om bij een strenge winterprik warme plekken aan te bieden waar iedereen terechtkan. Daarvoor wordt met partners samengewerkt zoals het Inloophuis en de lokale dienstencentra.