Voorleesweek van 16 tot 24 november

6
november
2019

Tijdens de Voorleesweek van zaterdag 16 tot zondag 24 november '19 staat het belang en het plezier van voorlezen in de kijker. De bibliotheek van Tienen organiseert voorleesmomenten op verschillende locaties door o.a. Chris Van den Abeele, Mevrouw Kriebel en burgemeester Katrien Partyka.

Voorlezen, dat is leesplezier doorgeven aan jong en oud. De Voorleesweek staat dit jaar in het teken van 'voorleesrituelen'. Elke dag een leuk fragment voor de schoolbel luidt, elke avond een gedicht bij het slapengaan: wat is jullie voorleesritueel? Van voorlezen een vaste gewoonte maken, daar draait het om!

PROGRAMMA BIB TIENEN

De Grote Voorleestoer

Zaterdag 16 november - Op 10 plekken in en rond de bib - Van 10.00 tot 12.00 uur

Op zaterdag 16 november '19 geven we het startschot van de Voorleesweek. In en rond de bib zijn de voorleespinguïns neergestreken. Bij elke pinguïn staat een verteller klaar. Maak een toer door de bib, doe het voorleesritueel en ontdek mysterieuze, plezierige, spannende en curieuze verhalen. We hebben zeker niet alleen aan de kleinsten gedacht, ook volwassenen en jongeren komen aan hun trekken.

10 voorleesplekken? Wat kan je ontdekken?

0-3 jaar: 'Knibbel Knabbel Knuisje, wie komt er in mijn huisje?': vrolijke versjes in een snoezeltent, samen met (o)ma of (o)pa.
4-8 jaar: heb je al ooit boodschappen gedaan in de Rinkelwinkel? Kom zeker kijken en zorg dat je op het juiste moment in actie schiet.
8-10 jaar: SF is geen science fiction, maar staat voor Simone Fraser. Improviseren en associëren aan de hand van haar prachtige illustraties.

Alle leeftijden:

 • een opwarmertje in de gezellige blokhut buiten;
 • aftelrijmpjes zijn van overal en creëren verbondenheid. Hoor ze in verschillende talen. Plezier verzekerd! (in samenwerking met Kom Binnen, Tiense Wereldvrouwen en anderetalenkenners);
 • een curieuze vertelling, gebracht door Theo Meyvis van Davidsfonds Tienen;
 • wat reilt en zeilt er in onze mooie suikerstad, uit de stadsblog TienenTroef door blogger Alain Van den Broecke.

Jongeren en volwassenen:

 • geef jongeren hun klimaatforum. Wat zeggen Greta Thunberg, Freya Moonen en Jean-Marie Pfaff over het klimaat? Opgeluisterd door Riet en Joris;
 • poëzie in bed met burgemeester Partyka;
 • uit het pittigere werk van Bernard Dewulf;
 • uit het huishoudelijk reglement van de Boekerij (omstreeks 1925).

Chris Van den Abeele in levenden lijve

Woensdag 20 november - op het gelijkvloers - 14.00, 14.30, 15.00, 15.30 en 16.00 uur

Je hebt hem vast al gehoord op Radio 1. Eigenzinnig rapporteert hij het nieuws. De bib kon hem strikken en daar zijn we bijzonder trots op: Chris Van den Abeele komt bij ons, in de bib, het nieuws lezen! Nadien is er gelegenheid om hem vragen te stellen of een babbeltje te slaan. Doe je gordel om en houd je vast voor de bariton van het radionieuws.

Mevrouw Kriebel leest voor

Woensdag 20 november - Jeugdafdeling - Van 14.00 tot 16.00 uur

Ze weet de kleinsten erg te boeien en te betrekken. Spits je oren want mevrouw Kriebel gaat met veel plezier voorlezen aan al wie even tijd voor haar neemt. Doelgroep: 3 tot 6 jaar.

Chris Van den Abeele
Chris Van den Abeele

Mevrouw Kriebel leest voor
Mevrouw Kriebel


Ook op deze locaties wordt er voorgelezen i.s.m. bib Tienen (niet toegankelijk voor het gewone publiek):

 • Woonzorgcentrum Sint-Alexius;
 • kinderdagverblijven in Tienen;
 • 't Klein Atheneum maakt een Voorleesslinger waarbij de leerlingen aan elkaar zullen voorlezen.

Meer info over de Voorleesweek en over voorlezen vind je op www.voorlezen.be.

Contact