Vogelgriepvirus: verplichte ophokplicht blijft van kracht

12
januari
2021
kip.jpg

Sinds 15 november '20 zijn zowel particuliere als professionele pluimveehouders verplicht hun dieren op te hokken of af te schermen. Deze maatregelen blijven van kracht. 

De besmettingen van het vogelgriepvirus zijn ondertussen onder controle en het FAVV heeft de verschillende beperkingsgebieden die rond houderijen afgebakend werden opgeheven. Toch blijft het vogelgriepvirus nog circuleren op ons grondgebied. Vandaag telt ons land 20 gevallen van het hoog pathogene vogelgriepvirus H5 bij wilde vogels.

Daarom blijven de eerder opgelegde maatregelen van kracht:

  • alle houders van pluimvee moeten hun dieren (*) ophokken of afschermen (met behulp van netten). Dit geldt ook voor gezinnen die bv. een aantal kippen houden. Op die manier wordt contact vermeden tussen hun dieren en wilde vogels die het virus zouden kunnen overdragen. De voeder- en drinkbak moeten binnen geplaatst worden, of, indien dit niet mogelijk is, in de buitenren afgeschermd worden met netten. De ophokplicht geldt voor alle pluimvee met uitzondering van loopvogels. Het risico op overdracht van deze vogels is eerder klein gezien hun beperkt aantal in België.

  • verzamelingen van pluimvee zoals openbare markten, tentoonstellingen, wedstrijden, beurzen … zijn niet toegelaten in het kader van de coronamaatregelen. Van zodra de coronamaatregelen dergelijke evenementen opnieuw toestaan, worden striktere regels van kracht dan voordien het geval was.

Deze maatregelen blijven van toepassing zolang de dreiging van besmetting via wilde vogels hoog is.

De consument loopt geen enkel risico. Vlees en eieren van pluimvee kunnen in alle veiligheid gegeten worden!

Meer info over het virus krijg je op de website van het FAVV