Tiense Sportawards uitgereikt tijdens online show

14
december
2020
20_Sportagala_beker

Op vrijdag 11 december ’20 keek sportminnend Tienen online naar de uitreiking van de jaarlijkse sportawards. Omwille van corona kon er geen gala plaatsvinden. De show werd opgenomen zonder publiek en uitgezonden via het YouTubekanaal van de stad. Ward Lemmelijn ging aan de haal met de ‘Trofee voor sportverdienste’. Laurens Bergé en Tinne Vertongen kregen de ‘Jeugdtrofee’. KVK Tienen mocht de ‘Trofee competitieve club’ in ontvangst nemen. 

Tijdens het Sportgala werd Ann Bouchet gehuldigd als ‘Laureaat van de sport’. 15 jaar lang al zet Ann zich wekelijks in voor GymClub Tienen. Met veel passie, visie en waakzaamheid bracht Ann de club naar een hoger niveau en dit op zowel bestuurlijk als sportief vlak. 

Bij de ‘Jeugdtrofeeën’ vielen Laurens Bergé van Rolschaats- en Skeelerclub Tienen en Tinne Vertongen van Racing Club Tienen Atletiek in de prijzen. Laurens behaalde goud op het Vlaams Kampioenschap Indoor bij de jeugd. Verder schreef hij de ZZ-Cup, de ‘Internationale Skeeler Indoor van Vlaanderen’ en het ‘Criterium Frans Claes’ op zijn naam. Hij behaalde ook de tweede plaats op het ‘Vlaams-Brabantse Jeugdcriterium Indoor’ en werd derde op de ‘Internationale Tweedaagse’ in Zemst. Laurens haalde op al zijn wedstrijden dit seizoen het podium.

Tinne liet mooie prestaties optekenen tijdens het indoor atletiekseizoen op de 60 en de 200 meter. In de zomer werd ze outdoor Vlaams kampioen op zowel de 100 als de 200 meter. Op de 100 meter brak ze het 24 jaar oude clubrecord van Tiense atletieklegende en olympisch kampioene Elodie Ouedraogo. Deze knaltijd leverde Tinne een plaats op in de Tiense estafetteploeg tijdens de Belgische kampioenschappen. Beide ploegen behaalden, met dank aan de jonge Tiense wervelwind, zowel op de 4 x 100 als op de 4 x 200 meter de zilveren medaille.

Bij de jeugd werden twee aanmoedigingstrofeeën uitgereikt. De eer viel te beurt aan Leander Deroye van Rolschaats- en Skeelerclub Tienen en Hailey Lenaerts van Tiense Regio United Swimming Team. Leander behaalde in zijn eerste jaar in competitie goud op het Vlaams Kampioenschap Indoor bij de pupillen. Daarnaast schreef hij het ‘Vlaams-Brabantse Jeugdcriterium Indoor’ op zijn naam en werd hij derde op de ‘Internationale Skeeler Indoor van Vlaanderen’. Leander haalde op al zijn wedstrijden dit seizoen het podium. Hailey is een opkomend talent bij Tiense Regio United Swimming Team. Zij behaalde een eerste bronzen medaille op de Vlaamse jeugdkampioenschappen.

Koninklijke VoetbalKlub Tienen kreeg de ‘Trofee voor competitieve club’. Tijdens seizoen 2019-2020 werd KVK Tienen kampioen in de tweede amateurklasse. Dit was de tweede opeenvolgende titel, nadat in het seizoen 2018-2019 de kampioenstitel werd behaald in de derde amateurklasse.

Gymclub Tienen kreeg de ‘Trofee voor recreatieve club’. Tijdens de coronacrisis werden de leden gemotiveerd om actief bezig te blijven. Zo konden de gymnasten sportieve challenges terugvinden op Instagram en Facebook, en werden er buitentrainingen gegeven. Verder werd er een nieuwe turnhal ’Turnpolis’ ingericht met eigen middelen. Het is een meerwaarde voor de gymnasten om in een zelf ingerichte zaal te turnen en het project is een voorbeeld voor  andere clubs in Vlaanderen. Het biedt de club meer ruimte om lessen te geven, waardoor het aanbod sterk is uitgebreid. De vereniging telt ondertussen meer dan 500 leden.

De ‘Trofee voor sportverdienste’ ging naar Ward Lemmelijn. Op het Belgisch kampioenschap indoorroeien in 2019 won hij met ruime voorsprong met een nieuw Belgisch record. Zijn topprestatie in 2019 realiseerde hij op het wereldkampioenschap indoorroeien in Parijs, waar hij won met ruime voorsprong op zowel de 500 meter als de 2 km, en dit met 2 nieuwe Belgische records. In maart van dit jaar vestigde hij in een ergometertest met het nationale team een nieuw Belgisch record op de 6 km. In september van dit jaar werd hij tweede op het Belgisch kampioenschap roeien op water in een skiff, met slechts 5 maanden ervaring op de teller. In een studenteneditie van het populaire tv-programma ‘De Containercup’ verpulverde Ward het record van Mathieu Van Der Poel met maar liefst 42 seconden. Hij deed dit nogmaals over tijdens de Tiense editie, de ‘Grand Slam Cup’, waar hij de overwinning behaalde met meer dan 1 minuut voorsprong. Twee weken geleden werd hij Europees kampioen indoorroeien bij de senioren.

De online sportawards werden virtueel bijgewoond door meer dan 725 kijkers. De show kan herbekeken worden via het YouTubekanaal van de stad of www.tienen.be/sportgala.

Contact