Talentenplatform 2.0 gelanceerd

15
oktober
2021
IMG_20211015_094513270

Vanmorgen werd het Talentenplatform 2.0 gelanceerd. Scholen, bedrijven, lokale besturen, VDAB en andere partners zaten samen rond de tafel om initiatieven te ontwikkelen om te brainstormen over de mismatch tussen het aantal openstaande vacatures en het aantal werkzoekenden. Op die manier willen de partners de openstaande vacatures in onze regio vlotter ingevuld krijgen.

In Vlaams-Brabant waren er in september 37.437 openstaande vacatures en slechts 27.929 werkzoekenden zonder job. In Tienen zijn er dat 1.211 voor 1.253 vacatures. “Op het eerste zicht lijken de cijfers voor Tienen nog mee te vallen”, zegt Steve Vanhorebeek, adviseur bij Voka Vlaams-Brabant. “Maar van die 1.211  werkzoekenden zijn meer dan 700 mensen al langer dan één jaar werkloos. 400 onder hen zitten al meer dan twee jaar zonder job. Om deze werkzoekenden aan werk te helpen en de bedrijven toe te laten de openstaande vacatures in te vullen, is het meer dan ooit nodig dat scholen, de VDAB en andere arbeidsbemiddelaars en bedrijven uit de reguliere en sociale economie samenwerken.”

Binnen dit kader past het talentenplatform, dat eerder al opgezet werd en een groot succes bleek. Op vrijdag 15 oktober ‘21 organiseerde de Interlokale Vereniging Zuid-Oost Hageland, waar Hoegaarden, Linter, Landen, Zoutleeuw, Kortenaken en Geetbets deel van uitmaken en waarvan de stad Tienen trekker is, i.s.m. VDAB en VOKA Vlaams-Brabant een netwerkontbijt in het kader van de herlancering van het Talentenplatform 2.0.  

“Met het talentenplatform willen we onze partners dichter bij elkaar brengen om zo efficiënt mogelijk samen te werken. Op die manier kunnen we concrete acties rond tewerkstelling opzetten”, aldus schepen van werk en economie Eddy Poffé. “Tijdens het netwerkontbijt vanmorgen gingen de verschillende partners met elkaar in gesprek om de knelpunten en uitdagingen in kaart te brengen”, voegt schepen van mensen Ine Tombeur toe. “Eén van de doelstellingen hierbij is de doorstroming van arbeidskrachten uit de sociale economie naar het normale arbeidscircuit te vergroten. Hier ligt een grote uitdaging wetende dat 44 % van de werkzoekende uit kwetsbare groepen komt en 20 % beperkt Nederlands spreekt. Met ruim 80 aanwezige partners kunnen we stellen dat er veel animo is om deze uitdaging aan te gaan.”