Sorteerregels

AfvalzakkenHoe afval aanbieden voor de inzameling aan huis?

In Tienen wordt het afval wekelijks huis-aan-huis ingezameld vanaf 07.00 uur 's ochtends (in juli en augustus vanaf 06.00 uur). Zet je afval dus op tijd buiten. Dit mag vanaf 20.00 uur de avond voor de inzameling. Werd het afval niet meegenomen? Haal het dan dezelfde dag nog opnieuw binnen. Wat buiten blijft staan, wordt gezien als sluikstorten. En daaraan hangt een prijskaartje!

Vragen of klachten over de huisvuilophaling kunnen gemeld worden bij Ecowerf - tel 0800 97 097 - info@ecowerf.be.


De verschillende afvalfracties

 

Afgedankte elektr(on)ische apparaten (aeea)

Alle defecte elektro-apparaten zoals een gsm, haardroger, stofzuiger, wasmachine, koelkast, maar ook tv’s, videospelers, computers en laptops, rookmelders en lichtarmaturen. Alles waar een snoer of stekker aan zit, of wat op batterijen werkt en defect is.

Bij aankoop van een nieuw elektrisch of elektronisch apparaat, kan je je oud toestel gratis bij de  handelaar  achterlaten. Koop je geen overeenstemmend product, dan kan je het aeea gratis kwijt in het recyclagepark. Alle elektrische en elektronische apparaten die nog werken breng je naar je Kringwinkel.

Asbest

Asbesthoudende eenheden zoals asbestcement, asbestboard, asbestleien, vlakke gevelplaten en bloembakken kunnen gratis naar het recyclagepark gebracht worden nadat je online een afspraak gemaakt hebt via ecowerf.mijnrecyclagepark.be. Deze stukken mogen niet langer dan 290 centimeter en breder dan 100 centimeter zijn. Wil je grotere stukken afleveren? Neem dan eerst contact op met EcoWerf op het gratis nummer 0800 97 09 7.

Om je veiligheid en die van andere inwoners en de parkwachter te verhogen, moet men vanaf 1 januari '21 asbesthoudende materialen verpakt in transparante plastic folie afleveren op het recyclagepark. EcoWerf roept op om dit nu ook al te doen.

Verpak grote stukken asbestafval zoals golfplaten in doorzichtige plastic bouwfolie van minstens 100 micron. Plak deze af met een stevige plakband. Zorg dat het pakket nog hanteerbaar is, zodat je dit op het recyclagepark voorzichtig in de bigbag voor asbest kan plaatsen.

Kleinere stukken asbestafval zoals leien, verpak je in doorzichtige plastic folie of dubbel in stevige transparante plastic zakken. Ook deze verpakking plak je af met een stevige plakband. Deze bouwfolie en plastic zakken kan je in de meeste doe-het-zelfzaken kopen.

Ongebonden asbest zoals asbestkoord of plaasterisolatie rond verwarming wordt niet aanvaard! Hiervoor kan je terecht bij erkende bedrijven.

Wees voorzichtig bij het verwijderen van asbest. Vermijd breken en draag correcte beschermingsmiddelen: een FFP3-masker, een wegwerpoverall en handschoenen. Na het verpakken van je asbestafval verpak je ook deze beschermmaterialen dubbel in een plastic zak om af te leveren op het recyclagepark, samen met je asbestafval.

Bouwafval

Bouwafval wordt in het containerpark ingezameld in aparte containers voor steenafval, keramiek en gips en kalk (ook cellenbeton). Asfalt is niet toegelaten.

Injectienaalden

Voor de inzameling van insulinespuiten, pennaalden, bloedlancetten en andere injectienaalden moet je een naaldcontainer gebruiken. Deze zijn gratis te verkrijgen aan het onthaal in het stadhuis en ook in het containerpark. Een naaldcontainer is een handig, klein containertje waarin je gebruikte injectienaalden veilig kunt opbergen. De naaldcontainers kunnen gratis in het recyclagepark afgegeven worden. Twee tot drie naaldcontainers per jaar zijn voldoende om je gebruikte materiaal veilig op te bergen en af te voeren naar het recyclagepark.

Geneesmiddelen

Oude en vervallen geneesmiddelen kan je gratis terugbrengen naar de apotheker, weliswaar ontdaan van hun buitenverpakking en bijsluiter. Raadpleeg bij twijfel of een geneesmiddel nog bruikbaar is, de apotheker. Zo vermijd je de aankoop van een nieuw geneesmiddel én zorg je voor minder te verwijderen geneesmiddelenafval.

Groente-, fruit- en tuinafval (GFT)

Organisch afval komt liefst terecht op de composthoop in de tuin of in een compostvat. GFT wordt ook in de speciale GFT-containers huis aan huis opgehaald om de 2 weken. De data vind je op de afvalkalender. Onder GFT verstaan we groente- en fruitresten, theebladeren, koffiedik en -filters, papier van de keukenrol, gras, haagscheersel, bladeren, gesnippers snoeihout, snijbloemen en planten, zaagmeel en schaafkrullen en mest van kleine plantenetende huisdieren (zoals cavia's of konijnen). 

Vanaf 1 januari '19 mogen theezakjes en koffiepads niet meer bij het GFT-afval, uit onderzoek blijkt dat deze steeds vaker kunststoffen bevatten. Vlees- en visresten mogen net zoals schaaldierresten vanaf dan wel bij het GFT, behalve schelpen zoals mossel- en oesterschelpen.

Bij de dienst leefmilieu kan je gratis een MaxAir-keukenemmertje afhalen. Hiermee kan je op een eenvoudige en hygiënische manier keukenafval sorteren zonder geurhinder. Voor deze emmertjes zijn er ook Biobags verkrijgbaar. 

Tuinafval zoals snoeihout, haagscheersel, gras en bladeren en boomstronken kan je ook aanbieden in het recyclagepark. Ontdoe het tuinafval van aarde. Breng het materiaal zo vers mogelijk naar het recyclagepark.

Glas

Zuiver huishoudelijk glas (transparante glazen flessen, bokalen en flacons) kan worden gedeponeerd in de glasbollen, opgesteld op diverse plaatsen in de stad. Deksels en stoppen moeten verwijderd worden en het glas dient per kleur gesorteerd te worden. Huishoudelijk glas kan je ook gratis kwijt in het recyclagepark.

Grof afval

Grof afval is dat deel van het afval dat wegens zijn omvang niet in een plastic zak kan en niet meer geschikt is voor recyclage of hergebruik zoals meubelstukken, vloerbekleding, matrassen, plastieken buizen ...

Je kan het grof afval aan huis laten ophalen na afspraak via het gratis nummer 0800 97 0 97. De ophaaldata worden vermeld op de afvalkalender, verwittig minstens twee werkdagen op voorhand. Bind het afval samen in hanteerbare stukken van max. 1 meter hoog en 1,75 m breed.

Je kan grof afval  ook naar het recyclagepark brengen. 

Asfalt en autobanden worden niet als grof afval aanvaard.

Huisvuil

Huisvui is het restafval dat na het sorteren van de verschillende fracties overblijft. Het wordt aan huis opgehaald in dichtgebonden grijze zakken met opdruk 'Stad Tienen'. De ophaaldata worden vermeld op de afvalkalender.

Huisvuil wordt niet aanvaard in het recyclagepark, ook niet wanneer het aangeboden wordt in de reglementaire vuilniszakken.

Klein gevaarlijk afval (KGA)

Onder KGA verstaan we inkten, verven, resten van giftige of bijtende producten en bestrijdingsmiddelen, reinigingsmiddelen (bijtende producten), brandstoffen, frituurvet of andere oliën en vetten, batterijen, spuitbussen (niet van cosmetica of levensmiddelen), zuren, fotonegatieven en röntgenfoto's, TL-lampen en spaarlampen (geen gloeilampen), verpakkingen die giftige producten, ontsoppingsproducten, corrosieve wc-ontkalker bevat hebben, harsen en lijmen, injectienaalden (in naalcontainer), chemicaliën ...

Met KGA kan je gratis terecht in het recyclagepark. 

Kaarsen

Alle kaarsresten zonder verpakking of onzuiverheden worden aanvaard in het recyclagepark.

Kurk

Zuivere kurk (wandplaten, vloerbedekking, onderleggers, stoppen van flessen …)  wordt apart en gratis in het containerpark ingezameld voor recyclage. Kurk met lijm- of verfresten horen hier niet bij.

Oude metalen

Alle metalen voorwerpen (metalen buizen, potten, pannen, draden, platen, nagels,…)  zijn af te leveren in het recyclagepark.  De schroothandelaar aanvaard ook deze metalen. Gasflessen moeten terug naar de handelaar. 

Papier en karton

Papier en karton wordt maandelijks gratis opgehaald. De data vind je op de afvalkalender.

Bind het papier samen met natuurtouw of verpak het in een stevige kartonnen doos. Het gewicht van het recipiënt mag niet groter zijn dan 15 kg. Per aansluitpunt en per inzameling mag gemiddeld max. 1 m³ aangeboden worden.

Papier en karton kan je ook gratis naar het recyclagepark brengen. Daarnaast organiseren ook de (jeugd)verenigingen regelmatig een papierinzameling. 

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons (PMD)

Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen (incl. spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, aluminium schaaltjes en bakjes en metalen deksels en doppen) en drankkartons worden om de twee weken aan huis opgehaald in dichtgebonden, lichtblauwe zakken. De ophaaldata worden vermeld op de afvalkalender.

Enkel lege verpakkingen van max. 8 liter inhoud mogen in de pmd-zak. Maak geen bidons aan de buitenzijde van de zak vast.  

Je kan PMD-afval ook in het recyclagepark kwijt, op voorwaarde dat het in een reglementaire PMD-zak aangeboden wordt.

Snoeihout

De ophaling van snoeihout dien je aan te vragen via het gratis nummer 0800 97 0 97. De ophaaldata worden vermeld op de afvalkalender, verwittig minstens twee werkdagen op voorhand.

Het snoeihout dient als volgt aangeboden te worden:

  • de takken hebben  een lengte van minimum 50 cm  en maximum 2 m;
  • de diameter van de takken mag maximum 10 cm bedragen;
  • samengebonden met natuurtouw;
  • pakket van max. 25 kg;
  • geen gras, haagscheersel of ander klein groenafval.

Snoeisel van hagen, struiken en rozen wordt beschouwd als tuinafval (GFT).

Snoeihout mag je ook naar het recyclagepark brengen. Hier mag het los worden aangeboden. 

Textiel en leder

Je kan textiel en leder de Kringwinkel brengen, of het recyclagepark.

Naast herbruikbaar textiel (droge kleding, lakens, dekens, lappen stof, gordijnen, draagbaar schoeisel per paar ...) worden sinds kort ook versleten kleding, schoenen, handdoeken, lakens en andere stoffen ingezameld in een textielcontainer. Zorg dat de kleding in een dichtgeknoopte zak zit. Vloerbedekking, elektrische dekens en stoffen met olie en verfvlekken horen niet thuis in de textielcontainer.

Vragen of klachten over de textielcontainers kunnen gemeld worden bij het Vlaams Inzamelcentrum Textiel - tel 056 61 75 10 - vict@gmail.com.

Zachte plastics

Alle huishoudelijke recycleerbare plastic verpakkingen die niet in de pmd-zak mogen, kan je kwijt in de roze zak met EcoWerflogo. Alle 100 % zuivere zachte plastics (zakjes, kuipjes, bloempotjes, harde plastics kleiner dan een emmer van 10 l ...) die geen plastic flessen en flacons zijn, zijn welkom in de roze zak. De roze zak kan je aanbieden in het containerpark. Om de zes weken is er een ophaling aan huis.

Contact