Scholieren krijgen les over de dode hoek

14
mei
2019

Om jonge fietsers en voetgangers attent te maken op de gevaren van de dode hoek bij vrachtwagens, organiseert de dienst preventie van de stad Tienen, samen met Colruyt en de lokale politie, deze week praktijklessen voor leerlingen van het 5de jaar basisonderwijs.

De dode hoek is de ruimte rond een vrachtwagen waarbinnen voetgangers en fietsers onzichtbaar zijn voor de chauffeur. Een vrachtwagen heeft zowel vooraan, aan de rechterkant, als achteraan een dode hoek. Het gaat om een oppervlakte van om en bij de 70 m². Vooral bij het rechts afslaan vormt de dode hoek een gevaar voor voetgangers en fietsers.

Om jonge fietsers en voetgangers bewust te maken van de risico’s, organiseert de dienst preventie praktijklessen voor leerlingen van het 5de leerjaar. De jongeren leren hoe ze de dode hoeken van een vrachtwagen juist kunnen inschatten en het best kunnen ontwijken. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van een vrachtwagen van Colruyt. 

Vandaag stond de vrachtwagen aan de sporthal in Hoegaarden. Op woensdag 15 mei ’19 is de vrachtwagen opgesteld aan de kerk in Kumtich. Op donderdag 16 en vrijdag 17 mei ‘19 vinden de praktijklessen plaats op de Grote Markt van Tienen. De dienst preventie stelt ook een didactische leskoffer ter beschikking van de leerkrachten. Het initiatief kadert in het netoverschrijdend schoolvervoerplan Tienen.

Contact