Pop-up ontmoetingsruimte in kerk van Oorbeek

25
oktober
2021
popup2

De stad Tienen, het dorpscomité van Oorbeek en de kerkfabriek geven een bijkomende invulling aan de Sint-Joriskerk als ontmoetingscentrum. De pop-up ontmoetingszaal opende gisteren de deuren. Het Komiteit Oorbeek Dorp (KOD) organiseert er dit najaar verschillende activiteiten voor de inwoners van Oorbeek.

Onze kerken staan vaak in het centrum van de gemeenschap. Met het dalend kerkbezoek is het nuttig om hen een bijkomende en/of nieuwe invulling te geven. Dit gebeurt uiteraard met respect voor het historisch erfgoed en de erediensten die er nog steeds plaatsvinden.

 “De stad Tienen maakte een kerkenbeleidsplan op”, licht schepen van vrij tijd Wim Bergé toe. “Dit plan is een langetermijnvisie omtrent het gebruik en de eventuele her- of nevenbestemming van kerkgebouwen. Eind vorig jaar werd het idee gelanceerd om de Sint-Joriskerk, naast het gebruik als kerk, ook tijdelijk als ontmoetingsruimte in te richten. Dit voorstel werd positief onthaald door de inwoners van Oorbeek. Ondertussen werd dit plan i.s.m. de stad Tienen, vzw PARCUM, de kerkfabriek Sint-Joris en het dorpscomité van Oorbeek uitgewerkt met de steun van de provincie Vlaams-Brabant.”

“Om het gebruik van de kerk als ontmoetingsruimte mogelijk te maken, werden er twee nieuwe symmetrische volumes geïntegreerd aan de achterzijde van de kerk. Hierin zijn de berging voor het meubilair, de vestiaire,  de toog en de noodzakelijke water- en elektriciteitsvoorzieningen ondergebracht”, gaat schepen van infrastructuur Tom Roovers verder. “Een gedeelte van het meubilair werd vervangen door stapelbaar en flexibel inzetbaar meubilair. Dit maakt het samen met de tentoonstellingswand mogelijk om verschillende opstellingen te realiseren en uit te proberen. Tot slot werden er ook een aantal maatregelen genomen in het kader van de brandveiligheid en het in orde stellen van de verouderde elektrische installatie.”

Het Komiteit Oorbeek Dorp organiseert er dit najaar verschillende activiteiten, zoals een Halloweentocht, een quiz, een kerstmarkt en een kerstconcert. De activiteiten worden aangekondigd op de Facebookpagina www.facebook.com/KomiteitOorbeekDorp.

 

Met de steun van

logo vlaams-brabant      logo parcum

Contact