Paardenbloemen

Koken met netels, daar kijkt geen mens meer van op tegenwoordig. Maar wist je dat je ook aan de slag kan met paardenbloemen? De blaadjes van de paardenbloem kunnen een verrassende vervanger zijn van rucola of landkers in slaatjes. Gemengd door een puree of stamppot brengen ze een bitterheid aan tafel die je smaakpapillen verfrist. 

Hieronder vind je enkele recepten om paardenbloem in te verwerken. Pluk geen paardenbloemen, of andere planten voor consumptie, langs de kant van de weg of op plaatsen waar misschien nog verdelgers worden gebruikt.

Als je het groen van paardenbloemen gebruikt, dan pluk je dit best voor er een bloem in de plant staat. Tijdens de bloei wordt het groen namelijk taai en bitterder.  Paardenbloemen hebben meestal twee bloeiperiodes, waardoor je in het vroege voorjaar en in de vroege zomer kan oogsten. Pluk nooit de allereerste bloempjes van de paardenbloem: bijen en andere insecten hebben deze bloemen nodig na een lange winter!

Paardenbloemlimonade

Een lekkere verfrissende zelfgemaakte limonade op basis van de paardenbloempjes.

Nodig:

  • 500 gram paardenbloemen, flink gewassen
  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 300 gram kandijsuiker
  • Tijm en rozemarij naar smaak
  • honing
  • kookpot
  • fles

Overgiet de paardenbloemkopjes met 1 liter koud water in een kookpot. Snij de sinaasappels en citroenen in stukjes en voeg ze bij de paardenbloemen. Breng aan de kook en laat 7 minuten doorkoken. Zeef  de paardenbloemen en fruitstukjes eruit en voeg de suiker aan het mengsel toe. Laat weer opkoken. Laat afkoelen. Voeg naar smaak honing toe en giet in een fles. Bewaar in de koelkast.

Meng een deel van het mengsel met fris (bruis)water en voeg eventueel een citroenschijfje toe. Gezondheid!

Paardenbloemsalade

Een stevige boerensalade met de paardenbloemblaadjes als bitter accent. 

Nodig:

  • 250 gram gewassen paardenbloemblaadjes.
  • 4 aardappelen
  • 2 tomaten
  • 2 eieiren
  • 75 gram spekblokjes

Voor de vinaigrette:

  • 1 el rode wijnazijn
  • 2 el tomatenpuree
  • 5 el olijfolie
  • snuif peper
  • snuif zout
  • snuif suiker

Meng alle ingredienten voor de vinaigrette in een grote kom. Kook de aardappelen en de eieren. Snij de aardappelen in schijfjes en voeg ze toe aan de vinaigrette. Bak de spekblokjes en laat uitlekken. Snij de tomaten in schijven en de eieren in vier. Voeg alles toe aan de kom met aardappelen en meng. Smakelijk!