OverKop-huis Tienen is open!

28
december
2017

In de Ooievaarstraat in Tienen opende het OverKop-huis recent de deuren. Jongeren tot 25 jaar kunnen er terecht voor ontspanning, maar ook voor snelle professionele hulp.

Het OverKop-huis kwam er dankzij de Rode Neuzen Dag van VTM, Qmusic en Belfius. Dat is een actie gericht op hulp voor jongeren met psychische problemen. “We starten op een voorlopige locatie, in een verlaten schooltje”, zegt Luc Deneffe van De Wissel, een Tiense organisatie die samen met CAW Oost-Brabant en de Alexianen Zorggroep Tienen haar schouders onder het initiatief zet. “We zitten hier ook vlak bij pop-up LOODS, waar het uiteindelijke OverKop-huis moet komen. Er was al langer vraag naar zo’n plek. Voor jongeren die niet goed in hun vel zitten, zijn de drempels naar hulpverlening vaak hoog. Ze praten liever met leeftijdsgenoten over wat hen dwarszit, op een plek waar ze zich goed voelen.”

Elke provincie krijgt één Overkophuis. Voor Vlaams-Brabant viel de keuze op Tienen. Het is niet de bedoeling dat hulpverleners er een kantoor hebben. Hulpverlening en doorverwijzing komen erbij kijken, maar het gaat vooral over samen praten en activiteiten meepikken. De jongeren runnen het OverKop-huis ook zelf en bouwen het verder uit.


Voorlopig is het OverKop-huis open op woensdag en donderdag en dit telkens van 12.00 tot 19.00 uur. Overkop wordt daarnaast ook een digitale plek. Via www.overkop.be kunnen jongeren hun hart luchten bij een professioneel opgeleid team van vrijwilligers. De bedoeling is een snelle en rechtstreekse doorverwijzing naar de juiste hulpverlening.