Openbaar toilet Grote Markt in gebruik

8
juni
2022
Openbaar_toilet_Grote-Markt

Op de heraangelegde Grote Markt in Tienen is het nieuwe openbaar toilet na een testperiode in gebruik genomen. Het toilet is zelfreinigend, vandalismebestendig, veilig en toegankelijk voor mindervaliden.

De vernieuwing van de Grote Markt creëerde de opportuniteit om een openbaar toilet te plaatsen. Het toilet kreeg een plaatsje in de pas aangelegde kerktuin, naast het grotteke.

De wasbak, toiletpot en toegangsdeuren werden in roestvrij staal vervaardigd. De onderdelen werden blind gemonteerd. Dit maakt het toilet bestendig tegen vandalisme.

Een vernuftig systeem met vloer-, toilet- en wastafelreiniging zorgt ervoor dat de ruimte proper blijft. Bij het betreden van het toilet, wordt de toiletpot gespoeld, waardoor materiaal minder aan de toiletpot hecht. Bij blokkade of verstopping geeft een sensor onmiddellijk melding, zodat meteen de nodige maatregelen getroffen kunnen worden.

Wie een boekje dacht mee te nemen, is eraan voor de moeite. Na een gebruiksduur van max. 15 minuten gaan de deuren automatisch open en gaat er een alarmsignaal af. Dit om te vermijden dat personen die onwel zouden worden in het toilet opgesloten blijven. Gewichtssensoren voorkomen ook dat kleine kinderen zich opsluiten. Met de automatische toiletpapierdispenser is er geen verspilling en ook het stroom- en waterverbruik is energiezuinig.

Belangrijk is ook dat het toilet toegankelijk is voor mindervalide personen, iets waar Toegankelijk Tienen erg blij mee is. “Met de realisatie van dit openbaar toilet kunnen we een belangrijk actiepunt in het programma van onze werkgroep afvinken”, aldus Paul Rabau van de organisatie.

Een bezoekje brengen aan het toilet kan mits een bedrag van 0,50 euro te betalen met de bankkaart. Je kan ook gebruikmaken van een eurosleutel. Een eurosleutel kan aangekocht worden door 70-plussers en personen met een fysieke beperking (denk hierbij bv. aan stomapatiënten, rolstoel- of scootmobielgebruikers en personen met een visuele beperking) en geeft toegang tot openbare toiletten die hiervoor uitgerust zijn in heel Europa. De eurosleutel kost 27,50 euro en kan besteld worden via www.eurosleutel.nl.

Contact