Open Monumentendag in teken van Tiense gasthuizen

20
augustus
2024
Hof van Kabbeek - Tim Van de Velde

Op zondag 8 september ’24 krijg je tijdens Open Monumentendag inkijk in het rijke zorgverleden van Tienen. De stad is een eeuwenoud knooppunt met vele gasthuizen en hospitalen, waar reizigers, zieken en armen terechtkonden. Volg een van de gegidste rondleidingen of bezoek een unieke historische plek waar zorg werd verleend.

 

Het thema van Open Monumentendag is dit jaar ‘En Route! Routes, netwerken en connecties’. Mensen en samenlevingen zijn voortdurend in beweging en dat laat zijn sporen na. Ook in de middeleeuwen was er meer mobiliteit dan we soms denken. Er was niet alleen handel, mensen kwamen ook in beweging op zoek naar zorg. Tienen kent als eeuwenoud knooppunt tal van gasthuizen en hospitalen die daarvan getuigen. In deze gasthuizen konden reizigers, zieken en armen terecht voor zorg, voeding en bescherming. Ontdek vier van deze plekken tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september ’24.

 

1. Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is het oudste hospitaal van de stad. Het werd in de 13de eeuw gesticht als een gasthuis voor de arme zieken. De Gasthuiszusters verzorgden de zieken in een grote, en later ook in een kleine ziekenzaal wat verderop. De gebouwen raakten zwaar beschadigd bij de plundering van de stad in 1635, maar werden nadien hersteld. Na de Franse Revolutie werd het hospitaal verkocht en werden er individuele arbeiderswoningen ingericht. Na een lange periode van leegstand wordt het pand nu terug in ere hersteld met respect voor het aanwezige erfgoed, en worden het weer privéwoningen. Een unieke kans om binnen te kijken dus!

 

Praktische info

Locatie: Gasthuismolenstraat 24

Van 10.00 tot 18.00 uur doorlopend vrij bezoek

Belangrijk! Het Sint-Janshospitaal is vanbinnen helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.


Rondleidingen met gids om 10.30 en 13.30 uur

Duurtijd: ca. 90 minuten

Enkel met reservatie via erfgoedsite@tienen.be of tel 016 24 76 60

 

2. Sint-Laurentiusgasthuis en het Schipplein

Tussen 1525 en 1575 werd de Gete bevaarbaar gemaakt tot Tienen. 't Schip is de plaats waar de boten konden aanmeren en handelswaar werd overgeladen. Hier lag ook vanaf de 14de eeuw het Sint-Laurentiusgasthuis. Dit was een gasthuis voor pelgrims die de stad aandeden. Vanaf 1751 werd het een weeshuis. Vandaag zijn het hospitaal en de haven verdwenen, maar herinneren enkele sporen nog aan het vroegere uitzicht.

 

Archeoloog Tom Debruyne (PORTIVA) geeft een woordje uitleg bij de geschiedenis van de plek en de

recente archeologische opgravingen op het Schipplein.

 

Praktische info

Locatie: ‘t Schip

Van 10.00 tot 18.00 uur: doorlopend vrij bezoek

 

3. Apotheek Bulteel

In dit pand uit 1724 is al 300 jaar onafgebroken een apotheek gevestigd. De huidige apotheek is daarmee één van de oudste nog werkzame apotheken ter wereld. Dergelijke burgerlijke apotheken vormen al eeuwenlang een belangrijke aanvulling op de medische zorgen die inwoners van de stad en het ommeland in kerkelijke gasthuizen en hospitalen kunnen vinden. Daarnaast herbergt de apotheek een indrukwekkende verzameling apothekerspotten en -attributen.

 

Praktische info

Locatie: Torsinplein 20, 3300 Tienen

Van 10.00 tot 18.00 uur doorlopend vrij bezoek

 

4. Hof van Kabbeek

Het Hof van Kabbeek was oorspronkelijk een adellijk landgoed. In 1415 werd het een klooster. Het klooster had aanzienlijke boomgaarden, tuinen en stallen. Met de komst van de Grauwzusters richtte de kloostergemeenschap zich op de zorg van zieken in de stad. In 1924 kreeg het klooster ook een volwaardig ziekenhuis, dat uitgroeide tot het professionele ziekenhuis dat we vandaag kennen.

En er zijn toekomstplannen: het ziekenhuis zal op termijn de stad verlaten voor een nieuwe site buiten de ring, wat de kans biedt om het domein weer open te stellen voor bewoning te midden van het erfgoed en het groen.

 

Praktische info

Locatie: Gilainstraat 104

Van 10.00 tot 18.00 uur doorlopend vrij bezoek

 

Rondleidingen met gids om 11.00, 13.30 en 15.30 uur

Duurtijd: ca. 60 minuten

Enkel met reservatie via erfgoedsite@tienen.be of tel 016 24 76 60

 

Lezingen:

10.15 uur: Staf Thomas vertelt over de geschiedenis van het Hof van Kabbeek

17.00 uur: Bruno Bruyninckx vertelt over het historische Van Dinter-orgel in de kapel, gevolgd door een orgelconcert

Enkel met reservatie via erfgoedsite@tienen.be of tel 016 24 76 60

Contact