Klimaatproject energiebesparing kmo’s Hageland zoekt deelnemers

11
mei
2021
HagelandStroomt_Cover-rechthoek-e1554044447200

Dankzij de subsidie van de provincie Vlaams-Brabant voor klimaatprojecten, kan HagelandStroomt 8 kmo’s uit het Hageland ondersteunen bij het implementeren van energiebesparende maatregelen en het verminderen van hun CO2-uitstoot. Het doel is minstens 20% te besparen op de energiefactuur. Het project is gestart in september 2020. 5 kmo’s uit diverse sectoren doen mee, waaronder ook Tiense ondernemingen. Er kunnen nog 3 bedrijven intekenen.

Het klimaatproject biedt Hagelandse kmo’s een unieke kans om onder begeleiding van een energiedeskundige een energieplan voor de komende 3 tot 5 jaar op te stellen. Of de drijfveren om mee te doen intern of extern zijn heeft weinig belang. De energietransitie zal de komende 10 jaar versnellen onder impuls van de Europese Green Deal. Ook als kmo start je beter vandaag dan morgen met de voorbereiding.

Deelnemende bedrijven

DeKringwinkel Hageland uit Tienen neemt deel aan dit project omdat ze als klimaatbedrijf hoge klimaatambities hebben. “We hebben daarbij nood aan extra externe expertise die we niet zelf in huis hebben. De energiedeskundige van HagelandStroomt is die expert.”, zegt Paul Stessens, Directeur KWH.

Bij Multiobus uit Tienen zijn ze zich bewust dat de energietransitie dringend moet starten en dat elke onderneming belangrijke stappen kan zetten. Ze kochten 10 elektrische autobussen aan en wil deze zoveel mogelijk met eigen zonnestroom opladen. “Het feit dat wij als kmo voortrekker zijn in zero-emissie personenvervoer in Vlaanderen, is daar een mooi voorbeeld van. Wachten is geen optie meer! Wie als onderneming nu stappen zet in de energietransitie, haalt daar automatisch voordelen uit. Er gebeurt zoveel in deze boeiende omschakeling dat je de trein, of liever bus niet mag missen!”, aldus Olivier Van Mullem, CEO Multiobus. Het op maat gemaakte energieplan zal inzicht geven in de vergroening van hun autobusvloot en de impact op hun zelfconsumptie en zelfvoorziening.

Voor de eerste deelnemers heeft de energiedeskundige een energiebalans opgesteld en het nullastverbruik geanalyseerd. De geplande brainstormsessies om de energiebesparingsmaatregelen uit de energie-audit verder uit te werken, konden door de coronamaatregelen nog niet georganiseerd worden. In afwachting werd de energiemonitoring voorbereid en werden de quick wins geïmplementeerd.

Uit de audits kwamen ook enkele onderwerpen naar boven voor de gezamenlijke workshops in het najaar: energie-efficiënt gebruik van perslucht, oplossingen om zelfconsumptie van zonnestroom te verhogen en voorbereiding op het capaciteitstarief.

Deelnemers gezocht

Nog 3 kmo’s kunnen deelnemen. Deelnamekost is slechts 2.500 euro, dankzij de subsidie van de provincie. In totaal zijn 104 uur begeleiding per kmo voorzien. Inschrijven kan nog tot 31 mei '21 om een projectdoorlooptijd van minstens één jaar te garanderen.

Bedrijven die willen deelnemen, kunnen contact opnemen met Frank Van de Gehuchte, info@hagelandstroomt.be.

Meer info vind je op de website van HagelandStroomt

Contact