Helpers gezocht voor voorbereidingen Kweikersparade

8
januari
2020

Op zaterdag 10 oktober '20 trekt de Kweikersparade, de vijfjaarlijkse ommegang, door Tienen. het belooft een groot feest te worden en nu al starten achter de schermen de voorbereidingen. Voor het vormgeven van de taferelen is opgewekTienen op zoek naar naaisters, technisch onderlegde mensen, dansers, percussionisten en creatievelingen die op zondagnamiddag een handje willen toesteken.  

De vorige parade, naar aanleiding van 1.000 jaar stadsrechten, werd gerealiseerd met 300 figuranten en lokte 10.000 toeschouwers. Voor deze editie leggen OpgewekTienen en de stad Tienen de lat hoger. Maar dat vergt natuurlijk heel wat voorbereiding.

Centraal in de ommegang staan opnieuw de Tiense reuzen en drakenreus Oswaldus. Er worden ook enkele nieuwe creaties verwacht dankzij een intense samenwerking met tal van groepen en organisaties. Deze taferelen krijgen samen met de figuranten vorm. Participatie staat hierbij voorop. De organisatoren willen een zo breed mogelijke groep van mensen betrekken en ook op artistiek niveau een forse stap vooruit zetten. Meer dan 25 verenigingen en organisaties hebben hun medewerking al toegezegd waaronder Via Tienen, OverKop Tienen, Studentenclub Freya, Academie Regio Tienen, Stichting MM Delacroix en Circus Atelier Salto. Allen gaan ze met kunstenaars aan de slag rond het centrale thema ‘transformatie’.

Dankzij een samenwerking met Matexi kon opgewekTienen de oude turnzaal op de Donysite omvormen tot de atelierruimte TRANSFO. De groepen zullen vanuit deze locatie vanaf 12 januari '20 elke zondag (met uitzondering van de vakantieperiodes) van 14.00 tot 18.00 uur de taferelen vormgeven, elkaar ontmoeten en ideeën uitwisselen. Alle hulp, groot of klein, is welkom. Zo worden er o.m. naaisters gezocht, technisch onderlegde personen voor het maken van bewegende elementen, creatievelingen voor het knutselen van attributen, dansers en percussionisten.

Er wordt ook een oproep gedaan om reuzendraak Oswaldus mee te dragen. Hiervoor worden twee ploegen van acht personen voorzien. Elke persoon draagt ongeveer 30 à 35 kg. De dragers wisselen elkaar regelmatig af.

Geïnteresseerden zijn altijd welkom om vrijblijvend een kijkje te komen nemen in TRANSFO in de Donystraat 8 (ter hoogte van het vroegere jeugdhuis ’t Alternatief) en dit elke zondag (vanaf 12 januari '20) tussen 14.00 en 18.00 uur. Meer info kan je ook bekomen via opgewekTienen@opgewekTienen.be en het nummer 0498 68 44 10.