Tentoonstelling 'De Helden van het Vaderland'

26
oktober
2018

Van 9 november ‘18 t/m 31 augustus ‘19 loopt in stedelijk museum het Toreke de tentoonstelling 'De Helden van het Vaderland – De vergankelijkheid van de herinnering'. Deze expo is het laatste luik van het project ‘Leven in een bezette stad en regio, 1914-1918’ en belicht de sfeer van het Tienen aan het begin van de 20ste eeuw.

Gedurende de afgelopen vier jaar heeft de herdenking van ‘100 jaar Eerste Wereldoorlog’ heel wat losgemaakt. Ook de stad Tienen stapte mee in de wereldwijde herdenkingsgolf.

In oktober 1918 keerde het Duitse eindoffensief. De geallieerden waren aan de winnende hand en de oorlog liep op zijn einde. Die maand trokken eindeloze stoeten Duitse soldaten door Tienen, richting Duitsland. Voor de inwoners waren dat bange en gevaarlijke dagen. De afkondiging van de wapenstilstand op 11 november zette vele Tienenaren ertoe aan om de nationale driekleur te hijsen. Twee dagen later werden de vlaggen opnieuw verwijderd. De Duitsers waren immers nog steeds in de stad. Pas op 22 november zag men een voorhoede van een Franse cavaleriedivisie naderen. Met vlag en wimpel werden de bevrijders door de plaatselijke verenigingen verwelkomd. Fotografen legden deze gebeurtenissen op de gevoelige plaat vast. Deze foto’s vormen het uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling ‘De Helden van het Vaderland – De vergankelijkheid van de herinnering’.

Aan de vooravond van de bevrijding werden Tienen en omgeving overspoeld door tienduizend Franse vluchtelingen. Deze mensen waren door de terugtrekkende Duitse troepen richting België gedirigeerd. In een stad waar de eigen bevolking al vier jaar op het randje van de armoede en ondervoeding leefde, rezen er problemen rond de huisvesting en voeding van deze berooide mensen. De tentoonstelling linkt dit honderd jaar oude gegeven aan de actualiteit van de huidige vluchtelingenproblematiek. Jonge vluchtelingen uit huidige conflictgebieden getuigen over wat hen overkwam en vertellen over de problemen die zij ondervonden om zich in onze samenleving te integreren. Na de grote aardbeving van Agadir in 1960 kwamen er ook enkele ontheemde kinderen naar onze stad. Ook hun verhaal wordt vanonder het stof gehaald.

Daarnaast kunnen de bezoekers zich laten onderdompelen in de sfeer van het Tienen van begin 20ste eeuw. Leerlingen van het 6de en 7de jaar decor- en standenbouw van de scholengroep VIA, Campus Waaiberg Tienen, bouwden in 2014 de keuken van Tante Lize, het jaar daarop gevolgd door een oud caféinterieur en vorig jaar door een bioscoop uit de beginjaren van het nieuwe medium. Hier komt nu nog een winkelinterieur bij. Voor de volwassenen pure nostalgie, voor de kinderen een ware revelatie.

De tentoonstelling ‘De Helden van het Vaderland – De vergankelijkheid van de herinnering’ is van 9 november ’18 t/m 31 augustus ’19 te bezichtigen in museum het Toreke in Tienen.

De Helden van het Vaderland
De vergankelijkheid van de herinnering
Van 9 november ’18 t/m 31 augustus ‘19
Museum het Toreke, Grote Markt 6 in Tienen
Openingsuren: van dinsdag tot zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Laatste bezoek start om 16.00 uur

Contact