Hakhoutbeheer langs E40

17
november
2022
Medium-Sepp van Dun_Absoluut_AWV_Hakhoutbeheer Overpelt-4

Vanaf 21 november '22 voert het Agentschap Wegen en Verkeer hakhoutbeheer uit langs de E40. Dat betekent dat bomen ingekort worden omwille van de veiligheid. Het effect op het uitzicht is tijdelijk, na enkele maanden schieten opnieuw jonge scheuten uit. Op termijn wordt de beplanting dankzij hakhoutbeheer jonger en voller, met meer biodiversiteit. 

Ook in en rond Tienen zijn er werken gepland. Wil je weten waar juist? Bekijk dan de overzichtskaart op wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

Wat is hakhoutbeheer?

Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen 
worden daarbij afgezaagd tot op een 10 à 20 centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit.

Die werken worden tussen november en maart uitgevoerd, omdat bomen en struiken dan minder of geen bladeren hebben en de sapstroom langzamer verloopt. Daardoor zijn de bomen minder kwetsbaar. Bovendien zijn er in die periode geen vogels aan het broeden.

Waarom? Veiligheid als topprioriteit

Langs veel van onze wegen staan bomen en struiken. Naarmate die hoger en ouder worden, nemen de risico’s voor de verkeersveiligheid toe. Hoge bomen vangen veel wind, kunnen omwaaien of afbreken en op de weg vallen.

Doordat ze zo dicht bij elkaar staan, hebben de bomen bovendien de neiging om naar buiten te groeien, naar het licht toe. Daardoor hellen ze aan de kant van de weg dikwijls over, met het gevaar dat ze op de weg zouden vallen. Ook zware takken kunnen afbreken en op de weg terecht komen. Dat is levensgevaarlijk. 
Om dat veiligheidsrisico te beperken, doet het Agentschap aan hakhoutbeheer.

Natuur maximaal kansen geven

Voor langere stukken waar bomen onderhouden moeten worden, werkt men in zones. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voordat het volgende stuk enkele jaren later wordt aangepakt. Door een combinatie van jongere en oudere begroeiing ontstaat er ook meer variatie en vinden meer planten en dieren een geschikt plekje.

Tijdelijke impact op uitzicht, geen impact op geluid

Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer meer zichtbaar, maar de ingreep heeft geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg. Beplanting heeft namelijk maar een beperkt effect 
op geluidsdemping en houdt alleen geluid tegen als het gaat om een zeer dichte beplanting van tientallen meters breed die volledig gesloten is van bodem tot kruin.

Hinder tijdens de werken

De werken worden uitgevoerd met gemotoriseerde voertuigen en machines. Dat zou voor geluidshinder kunnen zorgen. De hinder voor het verkeer zal beperkt zijn, omdat er gewerkt wordt met een mobiele werf.

Timing

De werken worden uitgevoerd tussen 21 november '22 en 28 februari '23. De uitvoering van de werken is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de weersomstandigheden.

Contactgegevens

De werken worden georganiseerd door het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Meer informatie over hakhoutbeheer en de overzichtskaart vind je op wegenenverkeer.be/hakhoutbeheer.

Heb je vragen over de werken? Aarzel niet om het Agentschap te contacteren via meldpuntwegen.be.