Groepsaankoop streekeigen planten

7
oktober
2019

85% van de Vlaams-Brabanders heeft een tuin. Grote kans dus dat jij er ook één hebt. Wil je van je tuin een fijne plek voor vogels, vlinders én jezelf maken? Misschien is 'Behaag je tuin' wat voor jou.

Je kan makkelijk en snel zelf een klimplant, boom of haag planten, zo zorg je voor meer groen en draag je een positief steentje bij aan de natuur. Regionaal Landschap Zuid-Hageland zet streekeigen planten, bomen en struiken in de kijker. Daarom organiseren zij een groepsaankoop met 'Behaag je tuin'.

RLZH biedt gemengde pakketten aan voor hagen,heggen, houtkanten en bosranden.  Je kan kiezen uit gemengde pakketten van telkens 30 planten: een doornloze haag, doornige haag, bloesemheg, bijenheg, houtkanten voor verschillende bodems, een bosrandpakket of een vogelbosje.  De gemengde pakketten bestaan uit streekeigen soorten die minder gevoelig zijn voor ziektes en plagen. Met een gemengde haag trek je meer diersoorten aan en vergroot je de natuurwaarde van je tuin.

Je kan ook kiezen voor hoogstamfruitbomen. Er zijn tientallen oude variëteiten beschikbaar:  appel, peer, kers, kriek, pruim, okkernoot, kweepeer, mispel en moerbei. Ook loofbomen en knotwilgen mogen niet ontbreken. Een zomereik, winterlinde, boskers of zwarte els staan prachtig in je tuin. De hoogstammige veldesdoorn is geschikt voor een kleinere tuin en een zegen voor de bijen.  Wilgenpoten zijn ideaal voor een nattere bodem.

Nieuw dit jaar is de paardenheg. Een paardenpakket bevat 30 plantjes voor één of meer rijen met 3 planten per meter. Dit pakket bevat soorten afgestemd op paarden en paardachtigen. Het vormt een ideale natuurlijke afsluiting voor je weide.

Bestellen kan van 1 september t/m 31 oktober '19 via www.behaagjetuin.be. Daar vind je alle nodige informatie. Heb je vragen over de plantjes of de bestelling? Dan kan je contact opnemen met het Regionaal Landschap Zuid-Hageland via tel 016 81 52 77 of info@rlzh.be.