Feestelijke hapjes - Afdeling restaurant/keuken PISO

Van de Stadsakker naar de chef

Leerlingen PISOMet de eindejaarsperiode in zicht én om onze rubriek ‘Van de StadsAkker naar de chef’ te besluiten, namen we de leerlingen van de afdeling restaurant/keuken van PISO onder de arm om deze drie feestelijke hapjes samen te stellen. Smakelijk!

Soepje van pastinaak en sinaas afgewerkt met feta en spek 

Benodigdheden voor 1 liter

  • 1 ui
  • 2 wortels*
  • 1 kleine pastinaak*
  • 1 stuk sinaasappel
  • Gevogeltebouillon
  • Feta
  • Spekblokjes
  • Peper en zout 

Aan de slag

  • Snij de ui fijn, kuis de wortelen en pastinaak en snij in fijne stukken. 
  • Laat de groenten uitzweten in boter tot ze glanzen en voeg dan de gevogeltebouillon toe.
  • Na gaartijd de soep mixen en kruiden met peper en zout.
  • Serveer met feta en gebakken spekblokjes. 

*Van de StadsAkker

 Soepje pastinaak


Zalmmousse met salade van appel en witloof 

Benodigdheden 

  • 200g verse zalm
  • 1 limoen
  • 1 eiwit
  • Peterselie* 
  • Room
  • Peper en zout
  • 1 jonagold appel
  • 1 stronk witloof
  • Enkele blaadjes rucola 

Aan de slag

  • Stoom en mix de zalm
  • Klop room op tot yoghurtdikte en voeg deze toe aan de gemixte zalm
  • Kruid met peper en zout
  • Klop het eiwit stijf en spatel dit onder het mengsel
  • Laat opstijven in de koelkast in vormpjes
  • Snij de witloof en de appel heel fijn
  • Marineer deze in een vinaigrette van room met wat limoensap en geraspte zeste
  • Dresseer en werk af met enkele blaadjes sla 

*Van de StadsAkker

Foto zalmmousse


Groenteballetjes met spek en spruitjes met bloedworst en een spruitencoulis 

Benodigdheden

  • 2 eieren
  • Paneermeel
  • Bloem
  • Spekblokjes
  • Zwarte pens
  • Aardappelen
  • Spruiten* 
  • Kippenbouillon
  • Peterselie*
  • Boter
  • Peper en zout
  • Muskaatnoot 

Aan de slag

  • Bak de spekblokjes
  • Schil de aardappelen, kook ze gaar in gezouten water en pureer ze
  • Kruid met peper en zout en muskaatnoot
  • Kuis de spruiten en kook deze gaar
  • Verdeel de spruiten in 2 delen
  • Snij 1 deel van de spruiten fijn
  • Hou enkele blaadjes voor decoratie
  • Meng de fijngesneden spruiten onder de gepureerde aardappelen
  • Voeg een eidooier toe
  • Snij de bloedworst in dobbelsteentjes
  • Meng deze ook onder de puree
  • Vorm de puree naar wens
  • Paneer: haal eerst door de bloem, dan door het losgeklopt ei en tot slot door het paneermeel
  • Bak in de pan met voldoende vetstof
  • Saus: gegaarde spruiten met wat bouillon koken
  • Na gaartijd mixen en op smaak brengen
  • Dresseer 

*Van de StadsAkker

Groenteballetjes


 

Wil je zelf ook proeven van de kookkunsten van de leerlingen restaurant/keuken? Iedere donderdag- en vrijdagmiddag kan je in het PISO in de Alexianenweg voor 15 euro aan tafel aanschuiven voor een driegangenmenu. Een all-in menu met aperitief, aangepaste wijnen en drank en koffie/thee kost 25 euro. Reserveren kan via restaurant@piso.be. De menu’s en beschikbare data vind je op piso.be/index.php/info/diensten/restaurant-en-keuken

Wil je zelf je groenten oogsten op de StadsAkker? Neem een kijkje op www.stadsakker.be.