Erfgoeddag: Verborgen dierenverhalen in het Tiense erfgoed

17
maart
2022
EGD23_blog

Erfgoed in Tienen is beestig interessant! Op zondag 23 april ’23 is het Erfgoeddag dat dit jaar focust op dieren in, op of rond erfgoed. Kom alles te weten over Sint-Joris en de draak, de Tiense held Thuinas die op de Kweikersdag met draak Oswaldus strijdt en andere dierenverhalen.

Op de Erfgoedsite wordt een 17e-eeuws beeld uit Oorbeek bewaart van Sint-Joris te paard die een draak verslaat. Het beeld werd gerestaureerd zodat iedereen het tijdens Erfgoeddag in volle glorie kan bewonderen. Kom op zondag 23 april ’23 tijdens Erfgoeddag alles te weten over de verschillende dierenverhalen in het Tiense erfgoed.

Met de fotozoektocht kunnen de kleinsten vanaf 6 jaar Erfgoeddag op een andere manier beleven. Ga op zoek naar de verschillende dieren in het museum en ga met een mooie prijs naar huis. Omdat het die dag ook Vlaanderenleestdag is kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar komen luisteren naar het verhaal van Ridder Thuinas en de draak. De vertelmomenten gaan door op zondag 23 april ’23 om 11.00, 13.00 en 16.00 uur op de Erfgoedsite en duren ongeveer een uur.

Iedereen die houdt van een goede portie slow reading kan op Vlaanderenleestdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht in de bib om gezellig samen te lezen en nadien na te praten bij een kop koffie of thee en een koekje.

In samenwerking met de Tiense Gidsenbond organiseren we op Erfgoeddag ook een geleide wandeling ‘Beestig Tienen. Wandelen langs dieren in het straatbeeld’. De wandeling voert je langs allerlei dieren in het stadsbeeld: visueel op gevels, monumenten, in de kerken op schilderijen en in beeldhouwwerken, in straatnamen, namen van huizen, in symbolen, in ons stadswapen en nog zo veel meer. Inschrijven voor deze wandeling kan tot en met vrijdag 21 april '23 om 15.00 uur door een mail te sturen naar erfgoedsite@tienen.be. De wandeling vertrekt om 14.00 uur op de Erfgoedsite (Grote Markt 6 in Tienen) en duurt ongeveer 2 uur.

Kan je er niet bij zijn op Erfgoeddag? Geen nood! Je kan de expo over Sint-Joris en andere dierenverhalen nog tot en met vrijdag 30 juni ’23 bezoeken.

Contact