Zorgberoepenrally maakt jongeren warm voor zorgberoep

17
maart
2023
Warmmakers beroep apothekersassistenten

Het beroep van verpleegkundige staat op de eerste plaats in de VDAB-lijst van knelpuntenberoepen. Om iets te doen aan die krapte en jongeren naar de zorgsector toe te leiden, slaan ook dit jaar de provincie Vlaams-Brabant, de stad Tienen en andere zorgpartners de handen in elkaar. Met een zorgberoepenrally willen ze jongeren warm maken voor een job in de zorg- en welzijnssector. De eerste rally vond plaats in Tienen op 17 maart '23.

Jongeren die voor de keuze van een hogere studierichting staan, konden op 17 maart in Tienen een reeks zorgberoepen uitproberen. Zowel in de Alexianen Zorggroep (geestelijke gezondheidszorg) als het regionaal ziekenhuis Heilig Hart konden de jongeren workshops volgen in het spoor van de zorgmedewerkers. ​De verschillende activiteiten werden gegeven in een realistische zorgcontext door de zorgprofessionals zelf. Op deze manier leren de jongeren op een ervaringsgerichte manier verschillende beroepen uit de zorgsector kennen en worden deze beroepen uit het onbekende gehaald.

“Een brug slaan tussen onderwijs en arbeidsmarkt is voor alle zorgpartners belangrijk”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie. “Daarom ondersteunen we initiatieven als de Zorgberoepenrally. En organiseren we ook overleg tussen alle zorgpartners”.

Tijdens de Zorgberoepenrally maken Tiense leerlingen kennis met zorgberoepen

Het is voor de jongeren de kans om te ervaren of ze de juiste talenten en interesses in huis hebben voor een job in de zorg. Denk aan functies zoals verpleegkundige, kinderbegeleider, radioloog of ergotherapeut. Naast de verpleegkundige opleidingen staan ook de wetenschappelijke en de technische zorgberoepen in de kijker.​​
​“In onze stad zijn heel wat noodzakelijke zorginstellingen gevestigd en die hebben heel wat openstaande vacatures”, besluit schepen Eddy Poffé. “We hopen dat jongeren na de Zorgberoepenrally bewust kiezen voor een studierichting en een job in de zorg.”

Een tweede rally is gepland op 28 maart in Vilvoorde.

Contact