Een nieuwe huisstijl voor de stad Tienen

15
juni
2023
Stadslogo Tienen

Je kon het al merken aan het stadsmagazine Tiens: de stad Tienen heeft een nieuwe huisstijl. Een stad in beweging moet dat immers ook uitstralen in haar communicatie. 

Waarom een nieuwe huisstijl?

Tienen staat niet stil. We zijn niet meer dezelfde stad als 20 jaar geleden. Onze oude huisstijl dateerde van 2004, is in onbruik geraakt omdat deze te weinig variatie toelaat en paste niet meer bij het dynamische Tienen van vandaag. Een stad in beweging moet dat ook uitstralen in haar communicatie.

Uit de communicatiemonitor, uitgevoerd in 2019, bleek dat 48 % van de inwoners onze communicatie niet herkenbaar vindt door de veelheid aan logo's en stijlen. Bovendien is er sinds de integratie van de stad en het OCMW nood aan een nieuwe visuele identiteit die toelaat om als één herkenbare organisatie naar buiten te treden.

In september 2022 werd daarom i.s.m. Bridgeneers een traject opgestart voor de ontwikkeling van een nieuwe grafische huisstijl voor Tienen. In het voorbereidend traject werd de medewerkers betrokken tijdens twee workshops en werden de voorstellen ook afgetoetst met het schepencollege. Met de nieuwe huistijl willen we Tienen op de kaart zetten als een sterk merk.

Wat vertellen we met ons logo?

Tienen is een kruispunt van mogelijkheden. Het is een kruispunt waar mensen elkaar ontmoeten, waar nieuwe kansen ontstaan en waar steeds nieuwe wegen worden ingeslagen. Tienen heeft zoveel te bieden op het vlak van wonen en werken, maar ook beleving staat hier centraal.

Geïnspireerd door de oude Romeinse wegen die Tienen doorkruisten en onze rijke geschiedenis, tekenden we een plattegrond uit voor de toekomst. Noem ons logo gerust een klaverblad. Maar dan eentje dat verandert van vorm en net als Tienen nooit stilstaat. Dat telkens openingen biedt naar nieuwe wegen voor élke Tienenaar.

 

 

Duurzame en budgetvriendelijke aanpak 

Ons logo is het gezicht van onze stad. En dat verander je niet van vandaag op morgen. We kiezen ervoor om de overgang zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Wat nog niet meteen aan vervanging toe is, behouden we voorlopig. De meest zichtbare logo’s zoals bijvoorbeeld het stadsmagazine en onze online communicatiekanalen, ondergaan wel meteen de transformatie.

Onze waarden

Onze stad moet soms opboksen tegen een negatief imago. En daar willen we voor eens en voor altijd komaf mee maken. Onze waarden willen we verankeren in een verbindend, overkoepelend verhaal voor Tienen, dat een kapstok vormt voor de beleidsploeg, de inwoners, ondernemers, verenigingen en vele anderen actief in onze stad.

Toegankelijk, compact en compleet

Als stad willen we bijdragen aan het geluk van élke inwoner. We geven zuurstof aan het ontplooien van talent, aan sociale netwerken, aan een divers vrijetijdsaanbod en evenementen die voor iedereen toegankelijk zijn. Want openheid leidt tot verbinding tussen jong en oud. Tussen nieuwe inwoners en ervaren rotten. Tussen huidige en toekomstige bewoners.

Samen beleven

Waar burgers elkaar net zo goed vinden in gemeenschappelijke tradities, als in verfrissende opkomende initiatieven, daar kan een gemeenschappelijke cultuur bloeien. Daarom kijken we vol trots naar onze gotische Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk en houden we onze geuzennaam Kweikers in ere op de jaarlijkse Kweikersdag. Daarom spreken we de talenten van onze burgers aan op actief burgerschap en ondersteunen we buurtinitiatieven. Op die manier delen we zoveel meer dan enkel onze woonplaats.

Voeten op de grond

De oudste weg van Vlaanderen loopt niet toevallig door Tienen. Ooit baanden de Romeinen zich via onze stad een weg van oost naar west. De noeste handenarbeid die onze stad toen op de kaart zette, noemen we nu nuchter ondernemerschap. We kunnen tegen een stootje. Ons diepgeworteld industrieel verleden zorgt voor het zelfvertrouwen om weer recht te veren na tegenslag.

Optimistisch en gretig voor mogelijkheden

Jazeker, we zitten op goede grond. Om te leven, te wonen én te ondernemen. En om kansen te grijpen, met beide handen. Vanuit een gemeenschappelijke grondslag werken we aan een schone, duurzame, veilige stad waar het een plezier is om thuis te komen. Een stad met een neus voor vernieuwing, oog voor verbinding en een blik op de toekomst.

Deze waarden willen we verder uitdragen in onze dienstverlening en het beleid van de stad.

Contact