E-boeken

e-reader

De bib heeft een uitgebreide collectie e-boeken. Deze kan je lenen op een e-reader van de bib of op je eigen e-reader (opgelet: niet op een tablet) (breng steeds je oplaadkabeltje mee).

Je kan het aanbod van e-boeken raadplegen in de catalogus.

Voor e-boeken gelden bijna dezelfde regels als voor papieren boeken. Elk exemplaar kan slechts aan één lener tegelijk uitgeleend worden.

Lees zeker de info hieronder eens door.

Voorwaarden

  • Lenen is gratis
  • Enkel voor leden van de bib die 16 jaar of ouder zijn
  • Uitleentermijn = 4 weken (niet verlengbaar)
  • Een e-boek dat uitgeleend is, kan je niet lenen of reserveren
  • 0,10 euro boete per dag te laat, zowel voor de e-reader van de bib als de e-boeken die op de e-reader staan
  • Het lenen van 1 e-reader met max. 5 e-boeken komt bovenop het aantal gewone boeken dat je kan lenen
  • De lener ondertekent éénmalig het uitleenreglement

Procedure


E-boeken op een e-reader van de bib

- Je kan een e-reader en 5 titels naar keuze aanvragen via het online aanvraagformulier.

- Je kan je keuze ook komen maken in de bib: op de afdeling Fictie (2e verd.) neem je een e-readerkaart en kies je 5 e-boeken (op de tafel kortbij de balie). Ga daarmee naar de balie waar een bibmedewerker de e-reader zal klaarmaken. (In het geval dat het te druk is aan de balie, laten we gewone leners even voorgaan.) Als er geen e-readers beschikbaar zijn, kan je je op de wachtlijst laten zetten. Zodra er een toestel beschikbaar is, word je verwittigd.

Inleveren van de e-reader gebeurt uitsluitend in de bib zelf (op de 2e verdieping), dus nooit in de inleverbox. De bibliotheekmedewerker controleert aan de balie of de e-reader in goede staat en volledig wordt ingeleverd.

De bib heeft 8 Tolino-readers (Vision 2), 4 Kobo's (Aura Edition 2) en 2 Vivlio-readers.E-boeken op je eigen e-reader

Wil je boeken lenen op je eigen e-reader, kom dan met je toestel naar de bib, afdeling Fictie (2e verd.). Kies 5 e-boeken (op de tafel kortbij de balie) die je wil lezen en ga daarmee naar de balie waar een bibmedewerker ze op je e-reader zal zetten. (In het geval dat het te druk is aan de balie, laten we gewone leners even voorgaan.) De e-boeken worden dan in het bibsysteem geregistreerd als uitgeleend. Aan het einde van de uitleentermijn kom je terug naar de bib waar een bibmedewerker de geleende e-boeken verwijdert van je e-reader (doe dit dus niet zelf!). Daarna kunnen de e-boeken in het bibsysteem geregistreerd worden als ingeleverd.

We zijn er ons van bewust dat dit een omslachtige werkwijze is, maar de wetgeving gebiedt ons e-boeken uit te lenen alsof het fysieke materialen zijn.

Opgelet: niet alle e-readers zijn compatibel met onze software. Kindle e-readers kunnen bijvoorbeeld enkel e-boeken lezen die gekocht worden bij Amazon. E-readers van de merken Kobo, Tolino, Sony zijn wel geschikt.

Breng zeker steeds je eigen oplaadkabeltje mee! Ook als je de e-boeken komt 'inleveren'.

Meebrengen

Je lenerskaart.
Als je e-boeken wil lenen op je eigen e-reader, vergeet dan het oplaadkabeltje niet mee te brengen.

Bedrag

Gratis.

Regelgeving

Het uitleenreglement kan je hier nalezen.

Contact