Stad lanceert digitale wandeling 'Het oorlogsleven herbeleven'

24
april
2019

De Tiense dienst voor toerisme en evenementen gaat de digitale toer op. Tijdens de Bloesemdag op zondag 28 april ’19 wordt de digitale theaterwandeling ‘Het oorlogsleven herbeleven’ in primeur voorgesteld aan het publiek. De wandeling loodst je langs belangrijke oorlogsgedenkplaatsen en werd uitgebreid met beeldmateriaal.

"We speelden al even met het idee om onze wandelingen en fietstochten te digitaliseren”, zegt schepen van vrije tijd Wim Bergé. “Het individuele toerisme neemt almaar toe en als stad moeten we hierop kunnen inspelen. Vandaar dat we de theaterwandeling ‘Het oorlogsleven herbeleven’ uit 2014 in een digitaal jasje hebben gestoken.”

“De digitale wandeling volgt een lus van 7 km door de velden van Sint-Margriete-Houtem en Oplinter”, voegt de schepen toe. “Voor het inlezen van de teksten namen we voormalig Radio 2-presentator Wilfried Haesen onder de arm. Hij gidst de wandelaars o.a. langs de Sint-Margarethakerk, de militaire begraafplaats, het bloesemkunstwerk en de Sint-Genovevakerk. Bovendien kan men ook het beeldmateriaal bekijken dat tijdens de theaterwandeling in 2014 werd opgenomen en waarbij de inwoners van Oplinter en Sint-Margriete-Houtem en verschillende Tiense (toneel)verenigingen te zien zijn als figuranten.”

De digitale wandeling wordt nu zondag 28 april ’19 tijdens de Bloesemdag voorgesteld, maar is nu al gratis beschikbaar via de Happy Hageland app of de app izi.travel. Beide apps kunnen gratis gedownload worden via de App Store en Google Play. Het grote voordeel is dat de app de gebruiker via de gps van zijn smartphone automatisch doorheen de wandeling gidst. Op locaties met toeristische bezienswaardigheden begint de audio automatisch te spelen. Dankzij de audiogids kunnen ook slechtzienden onder begeleiding de wandeling ontdekken. De tekst kan integraal nagelezen worden in de app. De wandeling kan ook op voorhand gedownload worden op de smartphone om minder mobiele data te verbruiken.

Nog voor de zomer wil de dienst toerisme en evenementen een tweede digitale stadswandeling lanceren langs de historische stadskern. De recente fietstocht ‘Als de klaprozen’ die alle oorlogsmonumenten aandoet en opgeluisterd wordt door gedichten van ere-stadsdichter Gui Nijs met foto’s van Eddy Verloes, wordt ook aan het lijstje toegevoegd.

Het programma van de Bloesemdag op zondag 28 april ’19 kan je hier raadplegen.

Contact