De buxusmot is er weer

30
april
2019

In april en mei komt de buxusmot weer tevoorschijn. De rupsen zijn dol op buxusblaadjes en richten heel wat schade aan. Wat kan je doen om schade aan je buxus te beperken?

De buxusmotten leggen in april en mei eitjes op de onderkant van de bladeren van de buxus. De rupsen die hieruit voortkomen, zijn dol op buxusblaadjes. Ze kunnen heel wat schade aanrichten. Het begint met kleine vraatsporen, maar later zie je de spinsels op de plant. Als ze met veel zijn, vreten ze de buxus helemaal kaal.

Wat kun je ertegen doen?

De beste remedie is om niet te veel buxusplanten te zetten en zorgen voor voldoende afwisseling. Hoe meer diversiteit er in je tuin is, hoe minder kans je hebt op plagen. Weet je niet welke planten er in jouw tuin passen? Kijk dan zeker eens op www.velt.nu/plantenzoeker.

Heb je toch rupsen of poppen gesignaleerd? Verwijder ze dan zoveel mogelijk met de hand en knip de aangetaste plantendelen weg. Er bestaan er ook biologische bestrijdingsmiddelen, zoals feromoonvallen die de mannelijke buxusmotten lokken, voordat ze de vrouwtjes kunnen bevruchten, of aaltjes die de larven opeten.

Zonder is gezonder

Gebruik liever geen pesticiden (ook niet als er 'bio' voor staat). Deze doden wel de rupsen, maar zijn doorgaans ook giftig voor bepaalde niet-schadelijke rupsen, bijen en andere nuttige insecten. Ze zijn sowieso niet goed voor de natuur. Bovendien vermoeden wetenschappers dat de grotere sterfte onder mezen te wijten is aan het gebruik van deze middelen. De mezen voeden hun jongen namelijk vaak met rupsen van de buxusmot.

Meer info vind je op www.velt.nu/buxusmot of www.natuurpunt.be/pagina/buxusmot.

Contact