Buurtpreventienetwerk Oorbeek opgestart

17
december
2020
buurtpreventienetwerk_smartphone.jpg

Na Goetsenhoven, Oplinter, Hakendover, Bost, Kumtich, Vissenaken, Sint-Margriete-Houtem en de stationswijk, wordt er nu ook een buurtpreventienetwerk opgestart in Oorbeek. Binnen zo’n netwerk melden buurtbewoners verdachte situaties aan elkaar, na de politie op de hoogte gebracht te hebben. Door de inzet van politiezone Getevallei, het ANPR-cameranetwerk en de inspanningen van de buurtpreventienetwerken daalde het aantal inbraken in 2019 met 40 %.

Een buurtpreventienetwerk is een netwerk van burgers die elkaar informeren over verdachte personen, gedragingen en voertuigen. In eerste instantie verwittigen ze de lokale politie. Vervolgens plaatsen ze een bericht in de daartoe opgerichte WhatsAppgroep om de leden te alarmeren.

De buurtpreventienetwerken in Tienen zitten in de lift. Ondertussen zijn er een 500-tal personen aangesloten bij de netwerken in Goetsenhoven, Oplinter, Hakendover, Bost, Kumtich, Vissenaken, Sint-Margriete-Houtem en de stationswijk. Ook Oorbeek gaat er nu mee van start. De stad plaatst op de voornaamste invalswegen van het werkgebied buurtpreventieborden. Zo wordt er ruchtbaarheid aan het initiatief gegeven en zullen meer buurtbewoners zich engageren. Op die manier kunnen de netwerken efficiënt ingezet worden om het aantal woninginbraken terug te dringen.

Inwoners die lid willen worden van de buurtpreventienetwerken kunnen hiervoor contact opnemen met de coördinator van Oorbeek Patrick Matterne (gsm 0477 51 12 81, patrick.matterne@skynet.be).

Lid worden van een buurtpreventienetwerk kan vanaf de leeftijd van 16 jaar. Een overzicht van de buurtpreventienetwerken kan geraadpleegd worden op www.tienen.be/buurtpreventienetwerken.

Contact