Bewakingscamera's in Tienen centrum

8
juni
2023
Bewakingscamera_persco

De stad Tienen en de politiezone Getevallei nemen 14 bewakingscamera’s in gebruik. De camera’s brengen de Grote Markt en haar onmiddellijke nabijheid in beeld. Eerder werd ook al een mobiele camera ingezet in de strijd tegen sluikstort.

De uitrol van camerabewaking in Tienen is een gezamenlijk project van de stad en de politiezone Getevallei. Beide partners maken hierbij gebruik van de raamovereenkomst Smartville, waarbij de firma View&Integrate als leverancier aangeduid werd.

In december van vorig jaar keurde de gemeenteraad de inzet van bewakingscamera’s en het bijhorende reglement goed. Ongeveer twee maanden later werd een verplaatsbare camera aangekocht om in te zetten op de hotspots inzake sluikstort. Deze camera wordt volledig beheerd door de stad. Beelden worden uitgesteld bekeken door gemeenschapswacht-vaststellers en bij identificatie van sluikstorters wordt een gepast gevolg gegeven onder de vorm van een opruimingskost én GAS-boete.

“Deze week worden de bewakingscamera’s in het centrum van Tienen in gebruik genomen”, vertelt burgemeester Katrien Partyka. “Concreet gaat het om 6 zogenaamde ‘ptz-camera’s’ (pan/tilt/zoom) en 8 vaste camera’s die de Grote Markt en haar onmiddellijke omgeving in beeld brengen. Zo werden er camera’s bevestigd aan de geknikte mast ter hoogte van de kerktuin en op de zuil ter hoogte van het kruispunt met de Leuvensestraat. Ook naast de bushalte op de Grote Markt, op de hoek van de Nieuwstraat met de Ooievaarstraat en in de Leuvensestraat ter hoogte van Elektro Vandeput werd een camera voorzien. Met het project willen we vooral preventief overlast voorkomen, maar ook doeltreffend optreden bij veiligheidsincidenten.”

De lokale politie treedt op als verwerkingsverantwoordelijke voor deze vaste camera’s. “Enkel wij hebben toegang tot de camerabeelden”, legt korpschef Stephan Gilis uit. “Het bekijken van de beelden zal vooral uitgesteld gebeuren bijvoorbeeld naar aanleiding van een incident, maar ook live kijken tijdens een evenement op de Grote Markt behoort tot de mogelijkheden”

Overeenkomstig de camerawet werden op de invalswegen naar het centrum de nodige pictogrammen geplaatst. In de nabije toekomst wordt bijkomend camerabewaking voorzien op het vernieuwde skatepark in het sportcentrum Houtemveld en wordt de vernieuwing van de camera’s in het Bergéstadion overwogen.

Contact