Beiaardzomer

26
juni
2019

Naar jaarlijkse traditie kan men tijdens de maanden juli en augustus iedere woensdagavond een beiaardconcert meepikken in Tienen. Het openings- en slotconcert wordt voorafgegaan door een begeleid bezoek aan de toren van de Sint-Germanuskerk met beiaarddemonstratie. 

Dit jaar vond in Tienen een primeur plaats: een beiaardcantus op de Veemarkt. Meer dan 400 studenten zongen liederen op de tonen van stadsbeiaardier Luc Rombouts. Het initiatief van de Tiense Bietenclub toont dat men met beiaardcultuur creatief kan omgaan: iets dat Unesco al in 2014 heeft erkend. 

Onze beiaard is historisch van groot belang, aangezien hij één van de twee enige Witlockxbeiaarden ter wereld is die bewaard bleef. Het andere instrument hangt in het koninklijk paleis van Mafra in Portugal. Momenteel is onze beiaard opnieuw aan een grondige restauratie toe om de klankkwaliteit te verbeteren en het instrument zo veel mogelijk terug te brengen naar zijn oorspronkelijke toestand. Het restauratiedossier werd afgewerkt in 2015. De uitvoering wacht nu op subsidies van de Vlaamse overheid.

In juli en augustus is er iedere woensdagavond van 20.00 tot 21.00 uur een concert vanuit de Sint-Germanustoren op de Veemarkt. Beiaardiers uit binnen- en buitenland halen het beste uit de Tiense stadsklokken. Ideale luisterplekjes: het Apostelenhof, een terrasje of al kuierend door de stad.

Net als de voorbije jaren verzorgt de Tiense Gidsenbond geleide torenbezoeken voor het openings- en slotconcert. Op 3 juli en 28 augustus ’19 worden de bezoekers om 18.30 uur verwacht aan het torendeurtje van de Sint-Germanuskerk.

Concertkalender

  • Woensdag 03/07: Luc Rombouts (stadsbeiaardier) - Openingsconcert
  • Woensdag 10/07: Luc Rombouts (stadsbeiaardier) - Beiaardmuziek en liederen uit Vlaanderen
  • Woensdag 17/07: Twan Bearda (beiaardier van Grimbergen) - Dansen en melodieën uit Spanje
  • Woensdag 24/07: Luc Rombouts (stadsbeiaardier) - Muzikale smaakmaker voor Suikerrock
  • Woensdag 31/07: Luc Rombouts (stadsbeiaardier) - Concert in driekwartsmaat
  • Woensdag 07/08: Mathieu Polak (universiteitsbeiaardier van Rotterdam) - Eurovision Classical
  • Woensdag 14/08: Jakob De Vreese (stadsbeiaardier van Geraardsbergen)
  • Woensdag 21/08: Jasper Depraetere (freelance beiaardier)
  • Woensdag 28/08: Luc Rombouts (stadsbeiaardier) en het Tiens Koperensemble

Beiaardzomer
Aanvang concert elke woensdag in juli en augustus om 20.00 uur.
Programmaboekje verkrijgbaar in de Streekshop en tijdens de concerten.

Contact