Expo Anne Frank: een primeur voor Vlaanderen

12
september
2017

In 2017 is het 75 jaar geleden dat Anne Frank het rood-geruite dagboek voor haar verjaardag kreeg. Dit ronde getal inspireerde Lions Club Tienen, dat onlangs zijn 50ste verjaardag vierde, en de stad Tienen om de reizende tentoonstelling ‘Anne Frank – Laat me mezelf zijn’ naar onze stad te halen. Secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden en het grote publiek krijgen er een kijk in het leven van Anne Frank. Een primeur voor Vlaanderen!

Tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’

De reizende internationale tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ komt voor de eerste keer naar Vlaanderen. De expo richt zich in de eerste plaats tot jongeren. Het verhaal van Anne Frank vertelt aan de hand van grote foto’s wat er met één enkel kind gebeurde tijdens de Jodenvervolging: het ‘zondebokdenken’ van deze tijd. Ook discriminatie, uitsluiting, geweld en de link met de huidige situatie in de wereld komen aan bod. Maar het is ook een verhaal van hoop. Net als tijdens de Tweede Wereldoorlog, zijn er ook vandaag mensen die hun nek uitsteken om anderen te helpen, ook al brengen ze zichzelf hierdoor in gevaar.

Alle secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden krijgen de kans de tentoonstelling te bezoeken onder de deskundige begeleiding van studenten van de UCLL. Het grote publiek is welkom tijdens nocturnes en in het weekend. Dit kan individueel of in groep gebeuren, al dan niet o.l.v. een gids.

In de lagere scholen zal de ‘Anne Frankkrant’ uitgedeeld worden aan de leerlingen en worden er digitale lessenpakketten ter beschikking gesteld van de leerkrachten.

Expo Anne Frank – Laat me mezelf zijn
Van maandag 19 februari t/m zondag 29 april

Toegang: 5 euro
Erfgoedsite Tienen/Z.O.E.T., Grote Markt 6 in Tienen
Open: di-zo van 10.00 tot 16.00 uur (nocturnes op dinsdagavond 6 maart en 3 april en donderdagavond 29 maart en 26 april, telkens van 19.30 tot 21.30 uur enkel na reservatie via tel 016 80 56 63, mark.kempeneers@tienen.be) 

Filmvoorstellingen en lezing CC De Kruisboog

Parallel met de tentoonstelling, zijn er ook filmvoorstellingen in de polyvalente zaal van CC De Kruisboog. Op woensdag 28 februari ’18 wordt ‘Diary of Anne Frank’ vertoond. In deze documentaire komen vrouwen aan het woord die Anne hebben gekend vanaf de kleuterschool tot de laatste dagen voor haar tragische dood. Op donderdag 1 maart ’18 belicht de documentaire van Willy Lindwer ‘Anne Frank, de laatste 7 maanden’ het laatste deel van het leven van Anne Frank, waarbij ze in de concentratiekampen verbleef.

Filmvoorstellingen
‘Diary of Anne Frank’ - Woensdag 28 februari om 20.00 uur
‘Anne Frank, de laatste 7 maanden’ - Donderdag 1 maart om 20.00 uur
CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 in Tienen
Toegang: 2 euro
Tickets via CC De Kruisboog, tel 016 80 56 96, www.dekruisboog.be, of aan de balie van het cultuurcentrum.  

Lions Club Tienen organiseert op vrijdag 9 maart de lezing ‘Anne Frank en Miep Gies’ in CC De Kruisboog. In de jaren dat het gezin van Anne Frank ondergedoken leefde, werd het gesteund en onderhouden door enkele dappere vrienden. De belangrijkste was Miep Gies. Journaliste Anne Gies ging Miep persoonlijk opzoeken in Nederland en er werd een band opgebouwd. Nu geeft Anne aangrijpende lezingen over het wedervaren van Miep en de familie Frank.

Lezing
‘Anne Frank en Miep Gies’ – Vrijdag 9 maart om 20.00 uur
Polyvalente zaal CC De Kruisboog, Sint-Jorisplein 20 in Tienen
Toegang: 5 euro
Tickets via www.annefranktienen.be/ticketsextra.html

Lezingen stadsbibliotheek

Rudi Boelen brengt op woensdag 7 maart ’18 in de stadsbibliotheek de lezing ‘De zes levens van Anne Frank’. Kinderen vanaf 10 jaar en volwassenen komen er meer te weten over het leven van Anne, de levensomstandigheden in de jaren '30, de verschrikking van de Holocaust en de betekenis van Anne nu voor opvoeding en onderwijs. Op donderdag 22 maart ’18 komt Jolien Janzing naar de bib voor een boeiende lezing over haar boek ‘Audrey & Anne’. De auteur beschrijft de raakpunten en overeenkomsten tussen Audrey Hepburn en Anne Frank, gestoeld op gedegen onderzoekswerk. Daarnaast heeft de bib ook een aantal nieuwe exemplaren van ‘Het Achterhuis’ en dvd’s over Anne Frank aangekocht.

Lezingen
‘De zes levens van Anne Frank’ - Woensdag 7 maart om 15.00 uur - Gratis
‘Audrey & Anne’ – Donderdag 22 maart om 20.00 uur – Toegang: 5 euro
Stadsbibliotheek Tienen, Grote Markt 3 in Tienen
Inschrijven is verplicht en kan via tel 016 80 56 70, bibliotheek@tienen.be.

De tentoonstelling ‘Laat me mezelf zijn’ is een samenwerking tussen Lions Club Tienen, stad Tienen, UCLL, de scholen in Tienen en Hoegaarden en de Anne Frank Stichting uit Nederland.

Contact